X
 
 

Москва предложи на Саудитска Арабия да купи С-300 и С-400

1305 0
photo of Москва предложи на Саудитска Арабия да купи С-300 и С-400
Снимка: Getty Images/Guliver
Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия да се защити, ако ръководството й вземе решение да купи руско оръжие. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„Що се касае до помощта за Саудитска Арабия. В Корана се казва, че всякакъв вид насилие е неприемлив, освен защитата на своя род. За да защити „своя род“, своята страна, ние сме готови да окажем съответстващата помощ на Саудитска Арабия, а политическото ръководство на Саудитска Арабия е достатъчно да вземе мъдро държавно решение, както това направиха вече ръководителите на Иран, закупувайки С-300 и както направи президентът (на Турция Реджеп Таийп) Ердоган, купувайки от Русия най-новите системи за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“. Те ще защитят надеждно всички инфраструктурни обекти на Саудитска Арабия“, подчерта Путин.

Хуситите заплашиха с нови удари по Саудитска Арабия

Бунтовниците от йеменското движение „Ансар Аллах“ (хуситите) предупредиха чужденците и компаниите на петролните обекти в Са...

Той потвърди също, че в хода на преговорите в Анкара с лидерите на Турция и Иран не е обсъждана ситуацията с атаката срещу саудитските петролни обекти, предаде агенция Фокус.

Държавният глава припомни позицията на Русия за кризата в Йемен. „Първо, в Йемен има много сериозна хуманитарна катастрофа. Ние самите сме готови да помогнем на хората и призоваваме всички, които могат да го направят, да последват нашия пример“, отбеляза руският лидер.

„Второ, ние считаме, че най-добрият начин за разрешаване на тази криза е договорка между страните, които са въвлечени в конфликта“, продължи Путин. „Не мога да си спомня редовете от свещения Коран, където се казва „Спомнете си милостта на Аллах. Вие някога сте били врагове, Аллах е примирил сърцата ви и ви е направил братя“. Трябва да се изхожда именно от това“.

В нощта на 14 септември 10 дрона нападнаха саудитската национална петролна компания Saudi Aramco в източната част на страната. Нападнаха най-голямата нефтена рафинерия в света в близост до град Абкайк, където живеят много западни експерти, както и нефтената рафинерия в района на Хурайс, където се намира второто по големина нефтено находище на кралството. След атаките срещу тях избухна силен пожар. Отговорността за това действие поеха бунтовниците от йеменското движение Ансар Аллах (хусити).

Производството на петрол в Саудитска Арабия намаля двойно заради атаки с дронове

Производството на петрол в Саудитска Арабия е сериозно засегнато от атаки на дронове върху две големи петролни съоръжения, управлявани ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално