МВФ: Готови сме да си сътрудничим с Гърция и европейските кредитори

5627
МВФ: Готови сме да си сътрудничим с Гърция и европейските кредитори
Снимка: Getty Images/Guliver

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че е готов да работи с Гърция и партньорите си от Европейския съюз, за да напреднат по постигането на сделка за трети спасителен пакет за Атина.

"МВФ е готов да работи с гръцките власти и европейските партньори, за да помогне за придвижването напред на този важен въпрос", каза говорителят на институцията Гери Райс в изявление, след като по-рано днес беше обявено, че лидерите на еврозоната са постигнали съгласие за условията за започване на преговорите. Това предаде АФП.

Сделката между европейските лидери в Брюксел предлага на МВФ да подкрепи и наблюдава гръцката икономика, макар и настоящата програма за заем на фонда да е прекратена, тъй като Атина не можа да плати поредната вноска от 1,5 млрд. евро към фонда в края на миналия месец.

Гърция трябва да преведе на МВФ нови 500 млн. евро до края на деня – плащане, което тя едва ли ще направи.

По-рано днес Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави непроменен размера на своя фонд за спешна ликвидност към гръцките банки - ELA. Той остава в размер на 89 млрд. евро, съобщи говорителка на финансовата институция.

Министърът на труда на Гърция Панос Скурлетис пък заяви, че страната вероятно ще бъде изправена пред нови парламентарни избори тази година, предаде Kathimerini.

ЕЦБ заседава дали да продължи да дава пари на Гърция

Европейската централна банка (ЕЦБ) провежда тази вечер конферентен разговор, на който ще се обсъди дали да продължи финансирането на гр...

По думите на Скурлертис, „правителството ще се нуждае от гласовете на опозицията“ при приемането на новите ограничителни мерки, наложени от кредиторите, в гръцкия парламент.

„Не виждам как бихме могли да избегнем избори през 2015 година. Това е неестествено- ние вярваме в нещо различно от това, което бяхме принудени да подпишем с насочен към челото пистолет“, заяви Скурлетис, като добави, че провеждането на нови избори няма да се случи скоро, поради състоянието на икономиката на Гърция.

Днес стана ясно, че 50 млрд.евро гръцки активи ще бъдат включени във фонда, с който се иска гарантирането на спасителната програма за страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа