МВФ: Развитите икономики могат да се спасят с мигранти

1563
МВФ: Развитите икономики могат да се спасят с мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Застаряващото население в развитите икономики намалява работната сила и би могло да забави икономическия растеж, но позволявайки приток на работници имигранти може да противодейства на този спад, каза Международният валутен фонд (МВФ).

Икономистите на МВФ признаха, че правителствата са изправени пред политическа реакция срещу имиграцията. Но възможностите им са ограничени: дори и с политики, които да спомогнат за поддържането на постоянно снабдяване с работници, те няма да могат да предотвратят неизбежното, тъй като по-възрастните работници се пенсионират и напускат трудовия пазар.

Докладът насърчава имиграцията по икономически причини и идва във време, когато много развити страни са изправени пред скок в антиимигрантското настроение.

"Освен ако повече хора не участват на пазара на труда, застаряването на населението може да забави растежа на развитите икономики и в много случаи да подкопае устойчивостта на техните системи за социална сигурност", се казва в доклада.

"Въпреки че мигрантите могат да представляват предизвикателства, потенциално подтикващи към политическа реакция, това може да бъде и благодат за приемащите страни", каза МВФ.

"Миграцията може да облекчи напрежението от застаряването на населението и да допринесе за други дългосрочни ползи, като по-висок растеж и производителност", добавят те. 

МВФ: Пенсиите в Гърция са твърде високи

Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че пенсиите в Гърция са значително по-високи от средното за ЕС, предаде "Фокус". „Пенсии...

Основните икономики също са изправени пред спад в дела на мъжете на възраст 25-54 г. в работната сила, особено тези с по-ниско образование, отчасти поради последиците от световната финансова криза.

Авторите от МВФ заявиха, че има "значителни възможности за политики" за противодействие на икономическите сили, свързани с остаряването, като се даде възможност на тези, които желаят да работят, да го направят.

Това включва инвестиране в образование и обучение, както и намаляване на стимулите за ранно пенсиониране, както и мерки, които да помогнат на работниците да съчетават семейния и професионалния живот ", което според доклада би могло да" насърчи хората да се присъединят и да останат на пазара на труда ".

Това "подчертава необходимостта от преосмисляне на миграционните политики, за да се стимулира предлагането на работна сила в развитите икономики", казват от МВФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа