X
 
 

На 96 години нацист ще трябва да лежи в затвора

2384 0
photo of На 96 години нацист ще трябва да лежи в затвора
Снимка: Guliver/GettyImages
Бивш служител от охраната на нацистката СС служба, познат като "Счетоводителя на Аушвиц", който е на 96 години, загуби окончателно обжалването на присъдата си, след решение на последната възможна инстанция в Германия.

В едно от последните съдебни дела срещу оцелял нацист, Оскар Грьонинг е признат за виновен през юли 2015 година като съучастник в убийствата на 300 000 души в лагера на смъртта.

96-годишният "счетоводител от Аушвиц" е годен да излежи присъдата си

Бивш нацистки охранител, известен като "счетоводителят на Аушвиц", който вече е на 96 години, е годен да изтърпи присъдата си, решиха...

Съдът в Германия реши, че "жалбата на Грьонинг срещу отказа да се отложи изпълнението на присъдата е била неуспешна". Магистрати установиха, че в затвора може да бъде осигурено подходящо здравеопазване и че "ако има неблагоприятни промени в здравето по време на лишаване от свобода, срокът на затвора може да бъде прекъснат".

"Високата възраст на жалбоподателя сама по себе си не е достатъчна за въздържане от налагане на наказание за престъпно деяние", заяви съдът.

Грьонинг е признат за виновен за "съучастие в убийство в 300 000 случая, нещо, което придава особено значение на налагането на наказанието".

Повече от 1 милион евреи са убити в Аушвиц, преди лагерът да бъде превзет от съветската армия и оцелелите затворници да получат свобода. И все пак от СС персонала на лагера, от който 6 500 души са оцелели по време на войната, по-малко от 50 са осъдени.

Бивш лекар от Аушвиц, който сега е на 95 години, ще бъде съден в Германия

95-годишен бивш медик от концлагера Аушвиц ще бъде съден в Германия за подпомагането на 3600 убийства, пише The Local, цитиран от "Фоку...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители