На практика няма сигурен обмен на данни за потенциални мигранти-терористи

2792
На практика няма сигурен обмен на данни за потенциални мигранти-терористи

Обмен между страните-членки на ЕС на пръстови отпечатъци на мигранти, влезли на територията на Съюза, има само в случаи, в които става въпрос за поискали убежище като бежанци чужденци в конкретна държава. Това пише EurActiv в свой материал.

Не ни е разрешено да пазим пръстови отпечатъци, твърди австрийски граничен полицай, който обяснява какво е изискването. Над 90% от взетите отпечатъци на австрийската граница не се споделят с други европейски държави. В европейската база за отпечатъци Eurodac се вкарват под 10% от отпечатъците на мигрантите, влизащи в Австрия. Причината – само толкова искат убежище конкретно в Австрия. На практика само страните, които са външни граници на ЕС, имат задължение да пазят всички отпечатъци – например Гърция и Италия.

Отпечатъци на Салах Абдеслам са намерени по експлозивите на парижките атентатори

Отпечатъци на Салах Абдеслам, който властите във Франция и Белгия продължават да издирват, са открити по коланите с експлозиви, използв...

Законовото ограничение означава, че в Австрия може да имат информация за криминално минало на мигрант, но австрийските власти не са длъжни да я споделят доброволно с да речем Германия, защото въпросният мигрант не е поискал убежище в Австрия. Това поставя под въпрос как се предотвратяват опитите за терористични актове на европейска територия.

За проблема признава и Бернд Кьорнер, заместник-директор на Frontex. Това е законов анахронизъм на европейско ниво и ни пречи да си вършим работата, казва той. Системата си остава същата и след атентатите в Париж от края на миналата година. Припомняме, че Салах Абдеслам, който е заподозрян като пряк участник в кървавата драма, така и не беше заловен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа