Най-големият опонент на Путин за президентските избори събра нужните подписи: Има ли шанс за победа?

8634
Най-големият опонент на Путин за президентските избори събра нужните подписи: Има ли шанс за победа?
Снимка: Facebook.com/Борис Надеждин

Най-големият противник на диктатора Владимир Путин в момента - Борис Надеждин - успешно преодоля препятствията пред кандидатурата си за президент на Русия.

Роденият в узбекистанската столица Ташкент 60-годишен политик обяви, че вече е събрал 200 000 подписа, което е два пъти повече от изискваното от Централната избирателна комисия на Русия. Крайният срок за това бе днес, 31 януари, и Надеждин представи подписите пред местната ЦИК. Тя, от своя страна, не откри "нарушения на закона в документите за регистрация на Борис Надеждин като кандидат за поста президент на Руската федерация".

Надеждин иска край на войната

Най-важното от биографията и политическите позиции на Надеждин е, че той не иска войната в Украйна да продължава. Наскоро обяви, че "специалната военна операция" (както Кремъл я нарича) е "фатална грешка". Освен това публично атакува Путин, че тласка страната към катастрофа.

Още: Километрични опашки в Русия в подкрепа на противник на Путин на президентските избори: Започна ли тихата съпротива (ВИДЕА)

Фиктивна кандидатура?

Имаше обвинение към Надеждин, че кандидатурата му била съгласувана с Кремъл, за да се покаже пред света, че в Русия уж наистина има опозиция и изборите за президент са оспорвани. Той отрече това да е така.

Видео от негово участие в руско ТВ предаване обаче загатва за друго. Надеждин се разгневи срещу англо-саксонците, които векове наред репресирали коренното население на САЩ - индианците. А те, от своя страна, били руснаци, твърди опозиционерът на Путин.

Кой е Надеждин?

Надеждин се кандидатира от извънпарламентарната партия "Гражданска инициатива". Той е бил депутат в Държавната дума в периода 1999-2003 г. В миналото е бил съветник и на убития през 2015 г. Борис Немцов, което означава още политически точки в актива му на опозиционер.

"Събираме подписи от 200 града, 65 области в цяла Русия и от имащите право на глас руски избиратели в 30 други държави", каза Надеждин в интервю за Deutsche Welle. Кадри в социалните мрежи показаха как стотици граждани чакат на дълги опашки - дори при минусови температури - за да се подпишат под кандидатурата на Борис Надеждин.

Още: Хиляди руснаци чакат на опашка, за да се запознаят с него. Борис Надеждин - кой е той и какво мисли за Путин

Той заяви пред поддръжниците си, че е готов да свика масови протести в 150 града в страната, ако Централната избирателна комисия отхвърли кандидатурата му.

"Повечето от поддръжниците ми са доста млади, на възраст между 20 и 30 години. Но имам и по-възрастни поддръжници", казва Надеждин пред DW. "Най-възрастният човек, който ми даде подписа си, беше жена, родена в Орловци през 1936 г.".

Той добави, че за младите поколения е особено важно да отстояват убежденията си, да протестират и да не бъдат призовани във войната на Русия в Украйна. Това е потенциалната електорална база на Надеждин.

Останалите кандидати

Владимир Путин също вече се регистрира за участие в президентските избори, като се смята за сигурно, че ще "спечели" и ще продължи да управлява Кремъл: Да са стари и да не вземат общо над 20%: Как Путин подбира опонентите си за изборите.

Друг кандидат е Леонид Слуцки - ръководител на дясната националистическа Либерално-демократическа партия на Русия. Той не се позиционира в опозиция на Путин и подкрепя войната на Русия в Украйна.

Днес се очаква четирима кандидати да внесат подписи в ЦИК. Месец и половина преди президентските избори в Русия един от кандидатите се оттегли от надпреварата и обяви вместо това подкрепата си за преизбирането на Путин. Става въпрос за 64-годишния Сергей Бабурин от партията "Руски общонароден съюз".

Шансовете на Надеждин срещу Путин

Руският политически анализатор Дмитрий Орешкин заяви, че може да си представи, че Надеждин ще успее да мобилизира младите избиратели. "20 до 25% от населението не подкрепят Путин", каза той пред DW. "Проблемът е, че те не гласуват".

Анализаторът добави, че тези избиратели не изпитват особени симпатии към настоящия президент и преобладаващата политическа система и дори хранят презрение към избирателната система. "Ако няма нарушения - а няма съмнение, че такива ще има - той (Надеждин) би могъл да събере 10-15% от гласовете", прогнозира Орешкин.

Още: Путин се изкара бедняк с две ГАЗ-ки и "Лада" в имуществената си декларация (ВИДЕО)

Наблюдателите са единодушни, че е почти 100% вероятно Путин да спечели петия си мандат на 17 март. "Не го смятаме за конкурент", отвърна по адрес на Надеждин говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съвсем наскоро.

Орешкин се съгласява, че Борис Надеждин не е сериозен претендент да поеме президентския пост. Напротив, той дори може да е полезен за Кремъл, за да поддържа фасадата на свободни и честни избори, смята анализаторът.

"Със сигурност е удобно за Кремъл, ако в бюлетината има удобни или приемливи кандидати", каза той пред DW. "Мисля, че Борис Надеждин попада в категорията на приемливите кандидати. Но само докато не събере повече от 5% от гласовете. В идеалния случай Путин трябва да получи около 80% от гласовете, а второто място да се падне на Леонид Слуцки", добави Орешкин.

Ако Надеждин спечели повече от 5% от гласовете, смята анализаторът, това може да представлява идеологическа победа, макар и не изборна. Подобен сценарий би накърнил лъскавия образ на руския народ, твърдо обединен зад войната в Украйна, посочи той.

Още: Кремъл отрече, че Путин е готов да изостави идеята си за неутрален статут на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа