Най-малко 289 деца са загинали от началото на годината в опит да прекосят Средиземно море

1947
Най-малко 289 деца са загинали от началото на годината в опит да прекосят Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко 289 деца са загинали през първите шест месеца на 2023 г., опитвайки се да прекосят Средиземно море, за да стигнат до Европа. Това число е двойно по-голямо спрямо данните за първите шест месеца на 2022 г., уточниха от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), призовавайки за създаването на безопасни хуманитарни коридори, позволяващи на децата да намерят убежище в Европа.

„Броят на децата, които са изгубили живота си, опитвайки се да прекосят Средиземно море, за да стигнат до Европа, се е удвоил през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година“, каза пред журналисти Верена Кнаус от УНИЦЕФ, която отговаря за миграцията и разселените лица.

Три лодки с поне 300 мигранти са изчезнали край Канарските острови

Испанските спасители претърсват водите край Канарските острови за лодка с най-малко 200 африкански мигранти, които са изчезнали преди п...

Спасени са 86 мигранти от лодка край Канарските острови

„По наши изчисления през първите шест месеца на тази година Средиземно море са прекосили 11 600 деца, което също е двойно повече спрямо същия период на 2022 г.“, каза тя. „Тези смъртни случаи са абсолютно предотвратими“, отбеляза Кнаус. Истинските числа вероятно са по-високи, каза тя, защото много корабокрушения в централно Средиземно море остават нерегистрирани или след тях не оставят оцелели. 

През първите три месеца на 2023 г. 3300 деца, които са прекосили Средиземно море, или 71 процента от общия брой, са били непридружени или са били разделени от семействата си, според УНИЦЕФ. Това число е три пъти по-високо спрямо същия период на предходната година.

"Решен съм да опитам отново": мигрантите на път към Европа

УНИЦЕФ: Детските бракове намаляват

Детските бракове намаляват - но с темпове, които няма да премахнат практиката за още 300 години, докато бурята от кризи може да обърне ...

По пътя си тези деца могат да бъдат изложени на арест, лишения, изтезания, трафик, експлоатация и изнасилване, като момичетата са особено уязвими, отбелязва АФП. „Това е реалността, шокиращата реалност, но изглежда се примиряваме с факта, че ден след ден деца губят живота си“, каза още Верена Кнаус. „Тези деца умират не само пред очите ни, но и, изглежда, докато си затваряме очите", допълни тя. "Тези деца трябва да знаят, че не са сами. Световните лидери трябва да действат в спешен порядък", призова Верена Кнаус.

Евродепутатите призоваха вчера за разработването на "надеждна и постоянна стратегия за търсене и спасяване" на мигранти в Средиземно море след корабокрушение в средата на юни край гръцкото крайбрежие, при което може да са загинали повече от 600 души.

Стар и претоварен траулер, напуснал Либия, претърпя корабокрушение край бреговете на Гърция в нощта на 13 срещу 14 юни, предаде БТА. Само 104 мигранти са могли да бъдат спасени, а лодката е превозвала около 750 души, казват евродепутатите. Осемдесет и две тела бяха открити, но и другите се смятат за загинали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com