"Най-трудното е Донбас": Зеленски разказа за съдбата на преговорите с Путин и гаранциите за сигурност

11729
"Най-трудното е Донбас": Зеленски разказа за съдбата на преговорите с Путин и гаранциите за сигурност
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

Президентът на Украйна Владимир Зеленски не изключва, че среща между него и руския президент Владимир Путин няма да има. Това става ясно от думите му в интервю за украински журналисти по време на телемаратон, съобщава „Обозревател“.

Зеленски обаче смята, че преговорите с Руската федерация трябва да продължат и след трагедията в Буча.

Зеленски: Преговорите с Русия ще бъдат много по-трудни след зверствата в Буча

„Просто да се каже – да не говорим за нищо днес – е най-лесната позиция. Най-трудното е да се каже какво са направили, да се признаят за враг и в същото време да се намери възможност за среща и на тази среща да се намери изход, без да губиш своята територия“, каза украинският държавен глава.

В същото време Зеленски нарича самата възможност за преговори с Кремъл след трагедията в Буча предизвикателство:

"Всички ние, включително и аз, ще възприемаме дори възможността за преговори като предизвикателство. Предизвикателството е вътрешно, преди всичко, твое собствено, човешко. После, когато се вземеш в ръце, а това трябва да се направи, мисля че нямаме друг избор.“

Зеленски допълва, че „всяка такава Буча ще бие по ръцете по отношение на едни или други преговори“, но е необходимо да се намерят възможности за съответни стъпки. Украинският президент смята за необходимо ускоряването на разследването на военните престъпления на Русия в Буча и други градове на страната.

„За Европа е неизгодно да проточва този процес, защото виждат, че има повече от достатъчно доказателства и, за съжаление, доказателства само ще се появяват“, смята украинският държавен глава.

Гаранции за сигурност за Украйна

Относно гаранции за сигурността на Украйна днес страната няма готов списък с гаранти за сигурност – държави, които са готови „стопроцентово да застанат“ зад нея. Различните държави са "готови да гарантират различни неща", каза украинският президент.

„Имаме нужда от сериозни играчи. Нуждаем се от кръг от държави, готови в рамките на 24 часа да предоставят всякакви оръжия, имаме нужда санкции да бъдат разработени предварително и те са в първата секунда, когато се почувстваме застрашени от страна на Руската федерация, кръгът от тези държави да се обедини и да ги въведе наведнъж", обяснява Зеленски.

Путин накара Европа да се замисли за своите истински ценности

Главата на украинската държава разкритикува и идеите за т.нар. демилитаризация и денацификация, които Москва би искала да включи в Договора за гарантиране на сигурността.

"Забравихме израза "демилитаризация" още когато ми предложиха да напуснем Киев. Денацификацията звучи обидно, можем да използваме този термин във ваша посока и, както показа Буча, ще бъдем прави“, казва Зеленски по руски адрес.

Според украинския президент въпросът за Донбас е един от най-трудните в преговорите с Кремъл, тъй като визията на Руската федерация е напълно различна от позицията на Киев. Но въпреки това е необходимо по някакъв начин да се преговаря, включително с участието на западни партньори, за да се сложи край на войната, подчертава Владимир Зеленски.

"Русия има своя собствена визия за Донбас, а ние имаме своя. Затова имах доста просто предложение, защото смятам, че няма да можем да се споразумеем по всички точки наведнъж, това е невъзможно", казва той.

По въпроса за Крим Украйна предлага да се обсъди въпросът за окупираната територия в рамките на 10-15 години.

"Погледнах в каква точка се намираме и какви възможности имаме да ди върнем Крим по недипломатичен начин. Тогава си отговорих какво още е възможно. 10-15 години преговори по въпросите на Крим е определен формат на предложение от страна на Украйна. Мисля, че приблизително толкова процента Русия ще се съгласи с това", заяви Зеленски. Той добави, че не може да разкрие всички аспекти на този въпрос, но тази позиция не е лоша днес.

"Трудно е да се разрешат пакетно всички спорове с Русия и съм сигурен, че е малко вероятно. Това е невъзможно, когато на територията на страната летят ракети", обясни Зеленски.

По-рано украинският президент заяви, че тези, които се опитват да обвинят украинците в престъпленията на окупантите, ще отидат в затвора. Всички нормални хора разбират, че Русия е започнала война, но виждат и зверствата на руснаците. Затова съдбата на руските пропагандисти ще бъде същата, както на идеолозите на нацизма, заяви украинският държавен глава във видеобръщение към украинския народ.

На свой ред зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Украйна я чака съдбата на Третия райх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НАТО подцени способността на Кремъл да се адаптира: Министърът на отбраната на Литва

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Верен до гроб: Стивън Сегал скъп гост на клетвата на Путин (ВИДЕО)

Френските крилати ракети SCALP за Украйна: Интересните детайли

Велики сме и заедно ще победим: Путин встъпи в длъжност за 5-ти път (ВИДЕА)

Спират влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Кораб, плаващ от Украйна за Египет, заседна в Босфора и спря движението

Таджикистан, Лаос, Гвинея-Бисау: Приятелите на Путин идват за парада на 9 май

Отиде си емблематичният френски журналист Бернар Пиво

Шолц: 35 хиляди германски войници са готови да подкрепят съюзниците при руска атака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа