Напрежението между Италия и Австрия заради бежанците поспадна

1761
Напрежението между Италия и Австрия заради бежанците поспадна
Снимка: Getty Images/Guliver

Италия и Австрия се споразумяха да избегнат затваряне на прохода „Бренер“ на границата между двете страни, след бурното недоволство на Рим. Италия предупреди Австрия, че антимигрантските мерки и затварянето на границата между двете страни ще бъде „огромна грешка” и „загуба на пари”.

В сряда (27 април) Австрия прие закон, съгласно който властите могат да обявят извънредно положение, с което да отменят правото на убежище. Същевременно австрийските власти обявиха мерки за защита на района при прохода Бренер. Заговори се, че край пункта вероятно ще бъде издигната 400-метрова телена ограда. Европейската комисия изрази загриженост от действията на Виена.

Гърция строи още четири лагера за мигранти

Гръцките власти ще построят четири лагера за мигранти и бежанци в района на град Солун, на около 80 км. от българската граница. В тях щ...

Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка, който енергично защити спорния пакет, се срещна с колегата си Анджелино Алфано, за да обсъдят плановете, които вбесиха италианците. Според Алфано "цифрите не подкрепят" опасенията за масови мигрантки потоци през известния проход Бренер в Алпите.

Италианският премиер Матео Ренци предупреди, че затварянето на прохода ще бъде "грубо нарушение на европейските правила" и настоя Европейската комисия да принуди Австрия да спре изпълнението на плана си, в противен случай Шенген ще изчезне. Правителството на Виена е под силен вътрешен натиск за спиране на търсещите убежище и други имигранти, пристигащи на нейна територия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нарече политиките срещу мигрантите "все по-рестриктивни" и изрази загриженост за нарастващата ксенофобия в Европа.

Повече от 350 000 души достигнаха бреговете на Италия с лодки от Либия от началото на 2014 г. На пътя между Балканите и Северна Европа, Австрия получи 90 000 молби за убежище миналата година, което я прави втората най-засегната от бежанците страна на глава от населението в Европа.

Новият маршрут на бежанците към Европа е през България

След по-строгия контрол в Егейско море, постигнат чрез обединените усилия на патрулни кораби от НАТО, Гърция и Турция, след споразумени...

Около 250 полицаи бяха разположени на прохода Бренер, основна транспортна връзка между Южна и Северна Европа със средно 2 500 камиони и 15000 коли, които преминават всеки ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа