Напускането на "Азовстал" бе наречено евакуация, бях "евакуиран" в руски затвор за 2 години: Разказ на освободен военнопленник

7906
Напускането на "Азовстал" бе наречено евакуация, бях "евакуиран" в руски затвор за 2 години: Разказ на освободен военнопленник
Снимка: Getty Images

На 15 май 2022 г. спряха боевете и обстрелите в завода "Азовстал" в Мариупол, който бе обграден от руснаците. На следващия ден украинските бойци по заповед на висшето военно-политическо ръководство на Украйна започнаха да напускат металургичния комбинат. "Евакуацията" продължи четири дни. На 20 май и последният украински войник напусна "Азовстал".

При заповедта за напускането на завода украинските власти обещаха, че военнослужещите ще бъдат освободени от руски плен за 3-4 месеца. Размяната трябваше да бъде гарантирана от ООН и Международния комитет на Червения кръст. Въпреки това и до днес, 2 години по-късно, според Асоциацията на семействата на защитниците на "Азовстал", повече от 1600 бранители на завода все още са в плен.

За боевете в "Азовстал" и двете години, прекарани в плен, разказва 23-годишен украински боец с позивна Тарпан пред "Украинская правда".

"Когато излизах от завода, си мислех, слава Богу, жив съм. Вярвахме, че до 3-4 месеца ще бъдем освободени. Мислехме, че можем да издържим толкова", разказва той.

Още: 2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Руснаците хвърляха върху нас всичко, което можеха

Руснаците използваха срещу завода всичко, което можеха - авиационни бомби, фосфорни снаряди, изстреляни от танкове, самолети и минохвъргачки, термобарични бомби, които могат буквално да "изпарят" човешкото тяло. След един такъв удар в един от бункерите на завода, 120-килограмов боец беше събиран на части в два чувала. Само по част от екипировката му разбраха, че е той. Добър човек беше, казва Тарпан. Добавя, че руските сили дори са разпръсквали от дронове прах от горчица над украинските позиции - "на пръв поглед нищо страшно, но ако вдишвате от тази смес, се увреждат вътрешните органи".

За висшите сили и вътрешната нагласа

"В "Азовстал" усетих, че има висши сили. Както се настроиш, така ще бъде. Когато отивах на задача, си повтарях, че всичко ще е наред, защото у дома близките ми ме чакат да се върна. Момчетата, които се настройваха, че нищо добро не ги чака, обикновено това и им се случваше. Спомням си, преди да напуснем завода, идва един побратим и казва: "Момчета, край с нас, няма да се върнем оттам (от руския плен - бел.ред.)." Тогава бях на 21 години и определено не ми се умираше. Помислих си: "Мда, Вова, обнадежди ме", но все пак се опитах да мисля позитивно. И в крайна сметка аз успях да се върна оттам, но Вова не", разказва Тарпан.

Още: Историята на единствения защитник на "Азовстал", който не се предаде в плен и се измъкна сам (ВИДЕО)

Най-ужасното: да загубиш крайник

Най-страшното не бе да умреш при бойна задача, а да изгубиш крайници, защото на практика нямаше лекарства. Бойците, които лежаха без крака или ръце, просто се гърчеха от болка. Нямаше нормални болкоуспокояващи, биеха им някакъв вид новокаин. Нямаше дори превръзки, раните се увиваха с някакви парцали.

"Евакуацията"

На 15 май ни наредиха да напуснем завода. Боеприпасите почти ни бяха свършили, не можеше да се направи пробив. На 17 май говорих със семейството си за последен път. На 18-ти напуснахме завода. Командването не ни позволи да говорим за "евакуацията". Мамка му, бях "евакуиран" в руски затвор за две години, казва Тарпан.

Вместо вода ни даваха блатна тиня, изхвърлена с маркуч

Първоначално е отведен в Еленовка, където по-късно руските военни избира зверски десетки военнопленници - Умираха в страшни мъки: Освободен от плен лекар разказа за терористичната атака в Еленовка.

Условията там бяха ужасни. Почти не ни хранеха - два черпака вода с няколко парчета картофи, които наричаха супа, и няколко комата сух хляб на ден. Вода почти не ни даваха. Понякога идваше пожарна кола и изхвърляше с маркуч блатна вода с водорасли: можеш да пиеш от нея каквото успееш да си загребеш. Налагаше се да отпиеш няколко глътки, за да не умреш, продължава разказа си Тарпан.

За негов късмет преди терористичната атака в Еленовка, извършена на 29 юли 2022 г., той е преместен в руска наказателна колония.

Един от първите въпроси при разпитите беше дали сме разговаряли с цивилни в "Азовстал". Ако някой кажеше, че е общувал с тях, че им е помагал, давал храна, вода и лекарства, руснаците записваха, че незаконно е държал хора в бункери, че ги е измъчвал и изнасилвал. Отношението към такива бойци беше, меко казано, ужасно.

Още: Уплашени от демони: Руснаците викали свещеници да осветят завода, в който се биха с "Азов"

Руснаците сляпо вярват в своята пропаганда

Руснаците наистина вярват в идиотската си пропаганда, която се лее 24/7. В колонията трябваше да гледаме пропагандни телевизионни канали, най-често програмата на неадекватната Скабеева (Олга Скабеева, една от водещите кремълски пропагандистки - бел.ред.). Руските псевдожурналисти денонощно дрънкат глупости - че Русия е "велика страна, която ще победи всички", че имат "най-добрата ПВО", "най-добрите ВВС", че руските войници убиват по 1500 наши военни на ден и никой не се замисля, че ако наистина беше така, Украйна щеше да остане без хора.

Размяната

При размяната руснаците ни казаха, че вземат ли ни в плен втори път, директно ще ни разстрелят. После в автобуса влязоха други хора и прозвуча мечтаното: "Добър вечер, момчета. Вие сте в Украйна." Беше просто невероятно, незабравимо. Невъзможно е да се предадат тези емоции с думи. Сред посрещачите беше Кирило Буданов (началникът на Главно разузнавателно упраление на Украйна) и това беше много окуражаващо. Защото руснаците го "убиваха" в новините си почти всеки път, когато обстрелваха Киев с ракети.

Още: Болките бяха нереални: Боецът с ампутирани крака, който стана новият "Ергенът" в Украйна (ВИДЕА и СНИМКИ)

В рехабилитационния център, където ни отведоха, най-после успяхме да се изкъпем, преоблечем, нахраним и да се обадим на близките си. Последното беше най-страшното, защото не знаех какво се е случило с тях през тези две години. Оказа се, че след пленяването ми татко веднага се е мобилизирал. Бил е ранен при Бахмут и по-късно е починал в болницата. За последно го видях в края на 2021 г., тогава не можех да си представя, че го виждам за последен път. Кучето ми, с което имахме специална връзка, също беше починало. То беше много умно. Близките ми казаха, че просто не е издържал от мъка.

Започваш да цениш такива неща като:

След като се върнах в Украйна, започнах да ценя обикновените неща, които дори не бях забелязвал преди: моменти с любими хора, цъфтящи дървета, пеещи птици, звездно небе. В плен нямаше друго освен високи бетонни стени и ако някоя птица се случеше да прелети покрай бодливата тел, всички се радваха.

Още: Хроника на една любов: Една ракета падна в краката ми и не избухна. Знам, че е било заради твоята любов 

------------------------------

Тарпан възнамерява скоро да се върне на фронта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

The Washington Post: Затворниците в украинската армия се увеличават

Нова серия украински атаки с дронове в Русия: Срещу завод и петролни мощности

Зеленски обяви къде вероятно ще се проведе втората среща за мир в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.06 - Какви решения взеха лидерите на срещата в Швейцария?

Още един руски журналист бе убит при атака на дрон в окупирания Донецк

Никола Саркози: Франция е заплашена от безпрецедентен хаос без изход

Володимир Зеленски: Готови сме да преговаряме с Москва при едно условие (ВИДЕО)

70 коня загинаха трагично при пожар във Франция

Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

Силяновска: Войната в Украйна е проблем на Европа и на целия свят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа