НАТО и ЕС се обединяват срещу "агресивната политика" на Русия в Украйна

10298
НАТО и ЕС се обединяват срещу "агресивната политика" на Русия в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

 

НАТО и ЕС се обявиха за засилване на двустранното сътрудничество в лицето на новите заплахи от "агресивната политика" на Русия в Украйна и насилието на юг от границите на военния алианс. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която участва във втория ден на срещата на външните министри на НАТО в турския град Анталия, заяви, че двете организации са различни по своя характер, но са изправени пред сходни предизвикателства, предаде БНР.

НАТО и Турция – труден брак по сметка

Пречка за НАТО ли е Турция? Така изглежда, доколкото Турция изглежда действа против интересите на НАТО, независимо дали става дума за...

"На изток наблюдаваме по-нападателна Русия, отговорна за агресивните действия в Украйна, а на юг - насилие и екстремизъм... Затова НАТО трябва да се адаптира към новата среда по отношение на сигурността, за да можем да защитим своите съюзници срещу заплахите", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на заключителната пресконференция.

НАТО планира да увеличи двойно размера на силите за реагиране в балтийския регион, както и да се противопостави на "хибридната война", водена от Москва, обяви Столтенберг.

Хибридна война е т.нар.евроатлантически термин за стратегията на Русия да дестабилизира Европейския съюз отвътре. 

Могерини представи пред министрите от НАТО планираните мерки за справяне с бежанската криза и призна, че Брюксел трябва да повиши капацитета си за реакция при кризи. "В ЕС напълно осъзнаваме факта, че се налага да повишим нашия капацитет за реакции при кризи, който се различава в голяма степен от този на НАТО. Не е задължително той да означава военен подход, но не може да се отхвърли и военният аспект в работата ни в региона и по света", каза тя.

ЕС ще търси тясна координация с НАТО при справяне с глобалните заплахи. 

Генералният секретар на НАТО потвърди участието си на срещата на външните министри и министрите на отбраната на ЕС следващия понеделник. На нея ще се обсъдят усилията на Европа за борба с трафикантите на хора в Средиземно море.

НАТО провежда мащабни учения до бреговете на Норвегия

НАТО планира да проведе мащабни военни учения близо до крайбрежието на Норвегия, предаде Deutsche Welle. Маневрите са предизвикани от ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com