НАТО става на 70. Какви са плановете му в Източна Европа?

3783
НАТО става на 70. Какви са плановете му в Източна Европа?
Снимка: NATO

Страните-членки на НАТО ще вложат 260 млн. долара в изграждането и поддръжката на военна инфраструктура за войските на САЩ в Полша и ще продължат да увеличават разходите за отбрана, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, предават от пресслужбата на военния съюз.

На 2-3 април ще се проведе срещата на външните министри от Алианса във Вашингтон, където ще бъде отбелязването на 70-ата годишнина от създаването на Северноатлантическия съюз.

"Страните от НАТО се договориха за големи инвестиции в размер от повече над 260 млн. долара за строителството на военна инфраструктура за силите на САЩ в централната част на Полша", заяви той.

Парите ще бъдат използвани за съхранение и поддръжка на вече разположената американска военна техника. "По този начин ние засилваме нашите усилия за повишаване на разходите, но трябва да направим повече", призова генсекът на НАТО.

"След години на рязане на милиарди от бюджетите за отбрана, сега добавяме милиарди", каза Столтенберг, изтъквайки 4-те поредни години на нарастващи инвестиции в отбраната. За този период страните от пакта са вложили общо 2.3 млрд. долара в отбранителни способности. Европа и Канада ще похарчат общо 100 млрд. долара за отбрана, инвестирайки в противоракетна отбрана, дронове и нови изтребители.

САЩ мълчат за военния кораб в Черно море, не мислят за военен отговор заради Керченския проток

САЩ не коментират дали са уведомявали Турция за своето намерение да изпратят кораби в Черно море, което е изискване на Конвенцията от М...

В сряда външните министри от Алианса ще проведат съвместно заседание с Конгреса на САЩ, а Столтенберг ще държи реч от тяхно име. Същата вечер министрите ще се съберат на мястото, където първите 12 членове са подписали Северноатлантическия договор през 1949 г.

"Това ще бъде възможност да отпразнуваме седемте десетилетия мир и просперитет за нашите народи и да погледнем заедно към бъдещето", посочи Столтенберг, чийто мандат начело на Пакта наскоро беше удължен до 2022 г.

Алиансът ще обсъди следващите си стъпки спрямо Русия и ще засили присъствието си в Черно море. Кораби на НАТО вече са в Украйна и Грузия и ще се включат в мащабно натовско военноморско учение.

Но главната цел на организацията остава сигурността и предотваратяването на конфликти. "В продължение на 70 години връзката между Европа и Северна Америка превърна НАТО в най-силния съюз в историята. В един непредсказуем свят всеки ден работим заедно, за да предотвратим конфликти и да запазим мира за близо 1 милиард души", завърши Столтенберг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа