Тръмп ще поиска от съюзниците да плащат много повече за американските бази

3165
Тръмп ще поиска от съюзниците да плащат много повече за американските бази
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да поиска много повече пари от правителствата на държавите-съюзници на Вашингтон заради присъствието на американските военни на тяхна територия, пише The Washington Post.

Тръмп смята да поиска от страните заплащането на всички разходи, свързани с поддържането на нормалното състояние на базите и поддръжката на оборудването, както и заплатите на американските военни, а в същото време държавата ще трябва да заплати още 50% от тази сума.

САЩ ще използват българските военни бази още 10 години

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, според което САЩ могат да използват български военни бази, беше удължено за о...

В резултат на това, страните ще бъдат принудени да плащат на САЩ около 5 пъти повече, отколкото в момента. Съюзниците на Вашингтон наричат тази формула изнудване.

Ако действително бъде одобрена, тази схема ще засегне главно Германия, Япония и Южна Корея, където са разположени няколко хиляди американски военни. Източник на вестника отбелязва, че американската страна вече е обсъждала плащания по новата формула "цена плюс 50" с поне една държава.

Тръмп многократно е критикувал страните от НАТО за факта, че според него те не харчат достатъчно, за да поддържат колективната отбрана на алианса. Президентът на САЩ поиска от всички страни-членки на НАТО възможно най-скоро да повишат разходите за отбрана до 2% от БВП.

По време на реч на срещата на върха на Алианса той предложи страните не само да изпълнят това задължение, но и да увеличат разходите до 4% от БВП. В момента само 8 държави-членки на НАТО харчат повече от 2% за отбраната, а военният бюджет на САЩ е около 3.58% от икономическата им продукция.

САЩ са готови да оставят за постоянно още 4000 войници в Европа

Американски войници ще останат в Европа постоянно на ротационен принцип, съобщи заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на ...

Един от първите американски съюзници, който се противопостави на твърдите тактики на администрацията на Тръмп, беше Южна Корея, която миналия месец се съгласи да плати 925 млн. долара, тъй като на нейна територия са разположени 28 500 американски войници.

Сумата е с 8.2% по-голяма спрямо предходната година и покрива около половината от общите разходи. Сеул предпочиташе да сключи 5-годишна сделка, но споразумението важи само за 12 месеца. Така корейците могат да бъдат подложени на натиск да приемат новите условия за плащане на 50% отгоре през следващата година.

Американските военни в Южна Корея от месеци са били в напрегнато очакване на сключването на сделката. Според висши американски военни във Вашингтон се обсъждат многобройни идеи за споделяне на разходите, но Тръмп е отхвърлил всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка