Неподготвена и неубедителна, Фон дер Лайен не успя да спечели подкрепа от евродепутатите

6520
Неподготвена и неубедителна, Фон дер Лайен не успя да спечели подкрепа от евродепутатите
Снимка: Getty Images/Guliver

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се сблъска с вълна от скептицизъм при изслушванията си с евродепутатите от либералите и социалистите. Тя не успя да убеди две от най-големите групи в Европейския парламент, че заслужава да оглави Комисията и те не бяха особено благоразположени към кандидатурата ѝ, пише Politico.

Фон дер Лайен, която през последните 6 години заема поста министър на отбраната на Германия, се опита да спечели симпатиите на групата "Обнови Европа" (бившите АЛДЕ), обещавайки по-силна роля на Европа в борбата с климатичните промени.

Тя коментира отхвърлянето на номинациите на водещите кандидати, като се ангажира да разработи процес, "който е по-зрял."

Силно разочаровани от отхвърлянето на техния кандидат Франс Тимерманс, много от социалистите отказаха да подкрепят кандидатурата на фон дер Лайен, мотивирайки се с неясните ѝ политически идеи и лични убеждения. Според тях тя не се е представила достатъчно убедително, за да оправдае прибързаното гласуване следващата седмица. Германката е засегнала в най-общ план европейски принципи като принципът за разширение на ЕС и спазването на всички критерии, както и борбата с климатичните промени - до 2050 година икономиката в ЕС да е въглеродно-неутрална. Кандидатът за председател на ЕК обърна внимание на стремежа към укрепване на социалните права - най-вече в подкрепа на баланса професионален - личен живот и увеличаване на възможностите на програма "Еразъм", както и че ЕС трябва да е по-силен като Съюз във външната политика в световен мащаб.

Евродепутатът от социалдемократите Катарина Барли, бивш министър на правосъдието, която работи с Фон дер Лайен в кабинета на Ангела Меркел, заяви, че лично я познава много добре, но не знае какви са идеите ѝ за Европа. По думите ѝ няма как за 2 часа компромисният кандидат на евролидерите да отговори на най-важните въпроси и много тях са останали без отговор. "Затова подкрепяме процеса на (водещ кандидат), защото се нуждаете от цяла предизборна кампания", посочи Барли.

Въпреки че е родена в Брюксел и е потомствен политик, Фон дер Лайен е малко позната в средите на европейската политика. По време на изслушването тя изтъкна постигнатото като военен министър, подкрепата си за единния пазар на ЕС и целта ѝ за изравняване на бройката между мъжете и жените сред еврокомисарите.

Либералите изглеждаха по-склонни да подкрепят кандидатурата ѝ, тъй като искат да получат голямата награда – председател на Европейския съвет за белгиеца Шарл Мишел – сделката предложена от европейските лидери.

Лидерът на "Обнови Европа" Дачиан Чолош обяви, че гласуването на групата му ще зависи от 4 условия: да почерпи идеи от предложената конференция за бъдещето на Европа, изработване на споразумение, разрешаващо транснационални кандидатски листи в бъдещи евроизбори, подкрепа за нов механизъм за "върховенство на закона" и обещание, че водещият кандидат на либералите Маргрете Вестагер ще получи вицепрезидентски пост в ЕК, което да я изравни с водещия кандидат на социалистите Тимерманс.

Буря от недоволство в Германия заради основния кандидат за председател на ЕК

Предложението германският военен министър Урсула фон дер Лайен да е следващ председател на Европейската комисия предизвика много критик...

Групата е загрижена за твърденията за лошо управление и преразходи на германското министерство на отбраната по време на управлението на Фон дер Лайен. Евродепутатите са я помолили да изясни въпроса, тъй като за тях почтеността е от водещо значение.

Холандският евродепутат Софи Интвелд се оплака от липсата на конкретика в идеите на фон дер Лайен за върховенство на закона, докато други либерали се съгласиха със социалистите за саботажа на водещите кандидати и се интересуваха какъв ще е точният ресор, който ще бъде даден на "техния човек" Вестагер.

Фон дер Лайен увери, че датчанката "ще има изключителна позиция, защото е свършила изключителна работа", но без да разкрие конкретния ресор.

Въпреки че получиха Жосеп Борел за външен министър, а Давид Сасоли за председател на Европарламента, социалистите не могат да простят бламирането на Тимерманс. Те ще обсъдят кандидатурата на фон дер Лайен в опит да постигнат обща позиция по въпроса дали да я подкрепят в началото на следващата седмица. Част от тях обаче са категорични, че няма да го направят, тъй като тя не е дала конкретни отговори по въпросите на миграцията, социалните права и други важни теми.

Червени линии

Майка на 7 деца е новият кандидат за председател на ЕК

Германката Урсула фон дер Лайен, която е министър на отбраната на страната, е новият кандидат за председател на Европейската комисия. Н...

Много показателна е позицията на зам.-председателят на ДСБ и единствен евродепутат на "Демократична България" Радан Кънев, който е част от Европейската народна партия (ЕНП). Той обърна внимание на върховенството на правото и че изглежда сякаш Фон дер Лайен е кандидатура, която компромисно да не натиска точно за правосъдието в държави като България, Румъния, Унгария и Полша.

Също във Facebook, председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев коментира, че европейската левица няма да отстъпи от някои политически червени линии.

"На първо място е Социалният стълб – издигането на социалните права наравно с фискалните правила. Превръщането на Социалния стълб в задължителен план за действие би представлявал голямата промяна, за която хората ясно гласуваха на тези избори. Поисках също ясна позиция за лансирането на цялостен Младежки план, който да включва Младежката гаранция, Детската гаранция, културен чек и разширена програма "Еразъм", с адекватен бюджет, защото за нас инвестицията в хората, особено младите, е най-добрата. Поставих въпроса и за върховенството на закона. Още преди началото на кампанията, като първи заместник-председател на Комисията, Франс Тимерманс водеше борба за отстояването на върховенството на закона и беше "наказан" за това от Унгария и Полша. Сега кандидатът на десните Фон дер Лайен разчита на подкрепата на тези правителства и техните евродепутати в ЕП. Очакваме гаранции, че върховенството на закона в ЕС и тя лично няма да станат заложник на тази сделка. За съжаление, днес не чухме адекватен отговор на поставените въпроси, нито конкретен ангажимент към социалистите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа