Нещо опасно става в Косово. Проваля ли се Брюксел там?

19320
Нещо опасно става в Косово. Проваля ли се Брюксел там?
Снимка: Getty Images

Европейският съюз не разполага с необходимото доверие, за да разреши проблемите между Косово и Сърбия чрез преговори. Това казва политологът Флориан Бибер в интервю за АРД. Анализаторът отбелязва, че в същото време ЕС не може да бъде заменен като посредник между двете балкански страни.

Напрежението в Косово ескалира през май, след като трима косовски албанци бяха назначени за кметове в общини с преобладаващо сръбско население. Заради избухналите размирици КФОР увеличи присъствието си със 700 войници и засили мерките за сигурност около някои общини. При сблъсъците бяха ранени 30 италиански и унгарски войници, десетки протестиращи пострадаха.

Курти алармира за нападение и гранати в Северна Митровица

Снощи сградата на общината в Северна Митровица беше атакувана от 2 ръчни гранати, съобщи в Twitter косовският премиер Албин Курти. ...

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Въпреки това властите в Белград все още я смятат за сръбска провинция. В страната живеят около 120 хиляди сърби, като по-голямата част от тях са предимно в северната ѝ част.

Лостовете на ЕС на Западните Балкани

Флориан Бибер припомня за старото обещание на Брюксел, че ако Сърбия и Косово нормализират своите отношения, ще могат да разчитат на по-бързо присъединяване към ЕС. Според експерта по Балканите днес това вече не изглежда реалистично. "В Сърбия вече няма мнозинство за присъединяване към ЕС", посочва Бибер. "А Косово не може да разчита на това, че държава - членка на ЕС няма да блокира процеса по присъединяването отново." По този начин Европейският съюз е загубил най-важния аргумент за компромис между двете държави, смята той.

Флориан Бибер, който е и историк на съвременността и професор в Университета в Грац "Карл-Франценс", коментира, че се е създало впечатлението, че Брюксел е "доста безкритичен" към сръбския президент Александър Вучич: "Очевидно те се опитват да го примамят далеч от прекалено близката прегръдка на Владимир Путин. С надеждата, че Сърбия дори може да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия. Но с опита да ухажва президента Вучич, човек рискува да е безкритичен към сръбската политика и непропорционално критичен към политиката на Косово", коментира Бибер.

Новият подход на Брюксел и Вашингтон към Сърбия

Еди Рама: Балканската лудост ни тласка от пътя към ЕС в старото буре с барут

Би било пълна мизерия крехкият мир, който изградихме през годините в рамките на Берлинския процес и чрез различни инициативи, да се раз...

Според него политиката на САЩ и ЕС към Белград е сравнително ясна. "Те наистина искат да се опитат да изолират Путин на Балканите и да привлекат Вучич на страната на Запада. И Вучич експлоатира това доста съзнателно", казва политологът пред АРД. "Той използва тази западна подкрепа, за да увеличи собственото си пространство за маневриране. Мисля, че е малко вероятно да прекъсне всички връзки с Путин заради това. Той използва, както го прави от много години, тази игра между великите сили..."

На въпрос на германската обществено-правна телевизия дали премиерът на Косово Албин Курти също не е част от проблема, вместо да бъде част от решението, Флориан Бибер отговаря, че Курти "със сигурност е много по-малко склонен да чува западните си партньори". Той е започнал кариерата си "с думите, че Косово трябва да решава самостоятелно и да не се вслушва прекалено много в западните партньори", припомня политологът.

Проваля ли се Западът?

Предшествениците на Албин Курти "бяха склонни да се вслушват в Запада, защото самите те бяха корумпирани и замесени във военни престъпления. И следователно бяха по-лесни за изнудване. Курти не подлежи на изнудване, отбелязва анализаторът. "И човек трябва да се запита дали западната политика може би също не е част от проблема."

Експертът по Балканите предупреждава: "Да вярваме, че просто имаме премиер, който е послушен и ще прави това, което искаме, май не е най-правилната политика."

Сръбски военачалник: Настояваме за незабавна реакция на КФОР в защита на сърбите

Началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили генерал Милан Мойсилович поиска незабавна реакция от страна на КФОР и други ме...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа