X
 
 

Няколко особености за речта на кралицата, които застрашават Борис Джонсън

7100 0
photo of Няколко особености за речта на кралицата, които застрашават Борис Джонсън
Снимка: Getty Images/Guliver
Мерки как да се подпомогне просперитетът на Великобритания след Brexit ще заемат централно място в речта на кралица Елизабет Втора пред парламента в понеделник, 14 октомври. Това посочиха правителствени източници от „Даунинг стрийт“ 10, цитирани от BBC. Ще бъдат представени и плановете за прекратяване на свободното движение на граждани на ЕС в Обединеното кралство и за осигуряване на по-бърз достъп до лекарства.

Министри обявиха, че сделката за Brexit е „приоритет“ и се надяват споразумението да бъде одобрено от Камарата на общините „своевременно“. Лондон и Брюксел обаче все още водят преговори преди ключова среща на върха, като източник от „Даунинг стрийт“ 10 посочва, че разговорите са „на доста далечен етап от постигането на сделка“. Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври и срещата на европейските лидери в четвъртък и петък се разглежда като последния шанс да се постигне каквато и да било сделка преди крайния срок за Brexit.

В момента около дузина британски представители водят изключително „интензивни технически разговори“ с колегите си от ЕК в Брюксел в опит да постигнат ново споразумение за Brexit.

Какво е речта на кралицата?

Речта на кралицата предоставя възможност на правителството да подчертае предстоящите си приоритети.Тя е част от церемонията по откриването на новата сесия на парламентарната година.

Церемонията започва с шествие, придружено с много британци, които идват да видят кортежа на кралицата, която пътува от Бъкингамския дворец до Уестминстър.

По време на речта кралицата определя законите, които правителството иска да одобри. По конвенция тя се обявява от монарха в присъствието на депутати, връстници и други сановници в Камарата на лордовете.

Обикновено речта на кралицата се изнася веднъж годишно, но от 21 юни 2017г. няма такава. Предишният министър-председател Тереза ​​Мей искаше двугодишно заседание на парламента, за да може той да се фокусира върху Brexit.

Кой пише речта на кралицата?

Написана е от министри, но е доставена от кралицата от трона на Камарата на лордовете.

Продължителността на речта зависи от броя на предложените закони и други съобщения. Само целите на външната политика обикновено отнема около 10 минути. 

The Times: Министри и депутати от торите подготвят оставки при Brexit без сделка

Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън подготвят оставките си заради все по-ясно очертаващата се...

Може ли някой друг да изнесе речта на кралицата?

Кралицата е изнасяла речта 64 пъти, но през 1959 и 1963 г., словото произнася лорд канцлера, защото по това време, Елизабет втора е била бременна. 

Има ли вот след речта на кралицата?

Да. Няколко часа след произнасянето на речта, депутатите се събират отново в Камарата на общините, за да започнат обсъждане на съдържанието на речта. Реално те обсъждат законодателните планове, заложени в документа.

Очаква се и премиерът Борис Джонсън да предложи своята визия за управлението на страната. Тогава лидерът на опозицията получава шанса си да отговори на премиера и да критикува или предложи свои законодателни инициативи. Дебатът между двамата обикновено трае около 5 минути. В края на дебата има гласуване. Обикновено се приема за символично, тъй като е изключително рядко правителството губи след краткия дебат с опозицията.

Борис Джонсън: Има напредък по сделката за Brexit, който може „да защити всички наши интереси“

Борис Джонсън заяви пред министрите от кабинета си, че все още „предстои значителна работа“, която трябва да бъде свършена,...

Aко правителството загуби?

Ако обаче премиерът загуби, това на практика означава, че депутатите отхвърлят плана за управлението на страната и предлаганото законодателство от кабинета.

Ако правителството загуби, това няма да предизвика автоматично предсрочни избори. Опозицията обаче може да се почувства принудена да отговори, като предложи предложение за недоверие, оставяйки всички депутати да гласуват по въпроса.

Алтернативно, правителството би могло да отговори чрез свикване на предсрочни избори. Но поне две трети от всички депутати ще трябва да се съгласят на това, реди да се стигне до вот.

Последният премиер, който е загубил вот на речта, е Стенли Болдуин през 1924 г., припомня BBC. Тогава се стига до оставката на консерватора Болдуин и последвало управление на правителството на малцинството, водено от лейбъристите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...