Няма да има Brexit без сделка, реши британският парламент

5665
Няма да има Brexit без сделка, реши британският парламент
Снимка: Pixabay

Представителите в британската Камара на общините казаха "не" на Brexit без сделка. Те гласуваха със 312 гласа "за" и 308 "против" страната им да не напуска Европейския съюз без споразумение, предаде BBC.

Това не е правно обвързващо решение и не изключва Великобритания да напусне ЕС. Но то означава, че депутатите вече могат да гласуват за отлагане на Brexit.

Парламентът пак отхвърли сделката на Мей за Brexit

Тереза Мей претърпя нова тежка загуба, след като британските депутати категорично отхвърлиха допълнената сделка за Brexit. С 391 срещу ...

Това гласуване ще се проведе в четвъртък, а ако бъде прието - и ЕС се съгласи с него - Обединеното кралство няма да напусне ЕС, както е планирано - на 29 март.

Гласуването в парламента продължава и по други предложения, свързани с напускането на блока.

Възможността Великобритания да излезе от ЕС без никакви договорености и да има голям хаос нарасна вчера, след като британският парламент отхвърли новата сделка за Brexit на премиера Тереза Мей.

По-рано днес британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че ще гласува против варианта Великобритания да напусне ЕС без споразумение, предаде Reuters.

"Искам да излезем от ЕС с добро споразумение и вярвам, че разполагаме с такова", каза тя пред британските депутати.

Нова среднощна сделка за Brexit между ЕС и Великобритания

След спешна среднощна среща, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей обявиха, че са се договорили за &bdquo...

ИСТОРИЯТА НА BREXIT

Вчера лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че Мей трябва да свика извънредни избори. Той настоя вариантът без сделка да бъде изключен, но не спомена ангажимента на партията му да подкрепи нов референдум.

Европейският съюз е готов да обсъди отлагане на датата за Brexit, ако Великобритания внесе мотивирано искане за това, каза по-рано днес говорителят на Еврокомисията Мина Андреева, цитирана от "Франс прес".

Евентуално отлагане ще бъде преценявано в зависимост от аргументите на Лондон и на поискания срок за него, добави говорителят. Тя напомни, че решение по този въпрос трябва да бъде взето единодушно от останалите 27 страни в ЕС.

ЕК и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчертаха, че трябва да се засили подготовката за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

Brexit без споразумение - какви ще са последиците?

Ще останат ли британци блокирани във Франкфурт? Ще свършат ли швейцарското сирене и френското вино в британските магазини? Възможностт...

Удължаване на преговорите – за какво", попита главният преговарящ Мишел Барние по време на реч в Европейския парламент днес. "Приключи се", допълни той. Барние подчерта, че каквото и да се случи, споразумението за напускането, което ЕС договори с премиера Тереза Мей, ще остане единствената възможна сделка.

Според Ги Верхофстад, координатор на Европейския парламент за Brexit, ЕС трябва да отхвърли евентуална молба на Великобритания за удължаване на срока за излизането, освен ако британските депутати не се обединят около ясна цел, която да искат да постигнат. По думите му удължаването на раздялата след изборите за европарламент на 23-26 май би позволило на поддръжниците на Brexit да завладеят европейския дебат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа