Парламентът пак отхвърли сделката на Мей за Brexit

3786
Парламентът пак отхвърли сделката на Мей за Brexit
Снимка: Getty Images

Тереза Мей претърпя нова тежка загуба, след като британските депутати категорично отхвърлиха допълнената сделка за Brexit. С 391 срещу 242 гласа народните представители не приеха предложението на премиерa, към което бяха добавени гаранции за ирландската граница.

Значителната разлика от 149 гласа означава, че Мей няма да може да изпълни плановете си за плавно напускане на ЕС, а Великобритания е в неизвестност и отново е заплашена от твърд Brexit.

Мей изгуби вота, въпреки че по думите ѝ правителството е договорило "най-добрите възможни промени" за предпазния механизъм за Ирландия. "Продължавам да вярвам, че най-добрият изход е Обединеното кралство на напусне ЕС по подреден начин със сделка. Надявам се, че все още има мнозинство в Камарата за този начин на действие", каза премиерът след вота.

Както и се очакваше, Лейбъристите бяха категорично против предложението на Мей - само трима от тях са гласували за него. Към противниците на премиера се присъединиха голяма част от консерваторите, шотландските националисти и юнионистите от Северна Ирландия.

Три години по-късно: Британските депутати решават сделката на Тереза Мей

Близо три години, след като британците взеха решение да излязат от Европейския съюз, депутатите в парламента на страната трябва да реша...

„Правителството трябва да приеме, че сделката му е мъртва и няма подкрепата на тази камара“, категоричен бе лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин.

По думите му Парламентът трябва да се обедини около предложение, което може да бъде договорено. Този план е предложен от лейбъристите, посочи Корбин. "Времето на Мей изтича. Може би е време за парламентарни избори", каза опозиционният лидер.

Какво предстои за Brexit?

След решението на британските депутати, Обединеното кралство вероятно няма може да излезе от ЕС на 29 март, какъвто беше предварителния план.

Утре и вдругиден предстоят нови гласувания, които трябва да определят дали Великобритания ще напусне ЕС без сделка на тази дата, или ще има отлагане на Brexit. Ако депутатите подкрепят напускане без сделка, правителството ще изпълни волята им, заяви Мей.

Мей обещала на Борисов да има сделка за Brexit

Британският премиер Тереза Мей се е обадила на българския си колега Бойко Борисов и го е уверила, че нейното правителство е решено да д...

На практика всички варианти остават на масата - излизане без сделка, отлагане на Brexit и дори втори британски референдум за членството в ЕС.

Няма преходен период без сделка за Brexit

По-рано Брюксел предупреди британските депутати, че ако не одобрят сделката на Мей за Brexit, Лондон няма да получи преходен период за по-плавно напускане на ЕС.

"Нека да бъда ясен: единственото правно основание за прехода е споразумение за оттегляне (на Великобритания от ЕС). Ако няма такова, значи няма преходен период", категоричен бе в Twitter главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние.

"ЕС направи всичко по силите си, за да подпомогне да бъде изведено до успещен край споразумението за напускане. Безизходицата може да бъде решена само във Великобритания. Подготовката ни (за изход) „без сделка“ сега е по-важна от всякога", написа Барние в Twitter след отхвърленото от депутатите второ предложение на Мей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа