Норвегия прави ляв завой с избора на новия премиер

1795
Норвегия прави ляв завой с избора на новия премиер
Снимка: iStock/Guliver

След осем години мандатът на Ерна Солберг като премиер приключи снощи: Норвегия направи ляв завой и лявоцентристкото правителство ще поеме управлението, съобщи EUobserver.

Солберг поздрави Йонас Гар Стьоре, лидера на Arbeiderpartiet (Лейбъристката партия) и на всички, но сигурен следващ министър-председател на страната.

В речта си за победата Стьоре подчерта, че голяма част от норвежците са гласували за смяна на правителството. Петте леви партии в политическия спектър са готови за значително мнозинство в Стортингет, норвежкия парламент - до 100 от 169 места, според предварителните резултати.

Стьоре каза, че сега ще започне преговори с двете партии, които съставляват това, което той нарича „мечтаната коалиция“ - SV (партията на социалистическото ляво) и Senterpartiet (партията в центъра). Това би означавало възстановяване на последното лявоцентристко правителство от 2005 до 2013 г.

Предварителните резултати показват, че трите партии ще получат повече от 85 места, необходими за мнозинство в парламента.

Докато резултатът от изборите е голяма победа лично за Стьоре, чийто мандат е следван от поражението на изборите през 2017 г., неговата Arbeiderpartiet получи само 26,4 % от гласовете. Това е най-лошият изборен резултат за водещата норвежка социалдемократическа партия от 20 години насам и втори поредни избори, при които делът на партията в гласовете намалява.

Кой е новият премиер на Норвегия?

Стьоре не отговаря на профила на традиционен социалдемократичен политик.

10 години от терористичните атаки на Брайвик

Днес в Норвегия ще се проведат възпоменателни събития по повод десетата годишнина от терористичните атаки, извършени от крайнодесния ек...

Той е един от най-богатите политици в Норвегия. Получил е образование в елитната академия Science Po в Париж и говори свободно френски. Започва в политиката като съветник на премиера Брундтланд през 90-те и става външен министър през 2005 г.

Той ще се нуждае от всичките си умения като преговарящ, когато се подготвя да сформира правителство и да изгради своята политическа платформа. И това няма да е лесно, защото има сериозни различия между трите страни.

Отношенията на Норвегия с ЕС ще бъдат един от най-големите проблеми. Arbeiderpartiet е силен защитник на съществуващото търговско споразумение за „Европейско икономическо пространство“, но SV и Senterpartiet искат да предоговорят споразумението.

Междувременно, след като през август беше публикуван докладът на Междуправителствената група на ООН по изменението на климата, то се превърна в най-дискутирания въпрос в навечерието на изборите в Норвегия.

Норвегия има три партии, които се смятат за "климатични партии" - Venstre, SV и MDG. Предизборната кампания показа, че почти всички политически партии в Норвегия са сериозно ангажирани по въпроса за климата.

В Норвегия изплащат компенсации на пострадали от AstraZeneca

Трима граждани на Норвегия ще получат обезщетение поради негативни последици за здравето им след ваксинация срещу коронавирус с препара...

И въпреки че Солберг загуби историческия трети пореден мандат като премиер, тя обеща в речта си пред вярната си партия в Осло: Ще се върнем през 2025 г.

Бъдещето на Солберг

Сега тя ще се върне като лидер на Консервативната партия в парламента. Тя е най-дългогодишният премиер на партията и едва на 60 години спекулациите за нейното политическо бъдеще ще се увеличават само през следващите месеци.

Съществува традиция бившите норвежки премиери да завършват кариерата си с пост на международната сцена, точно както направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и без съмнение ще има очаквания за нейната кандидатура за различни международни роли.

Правителството на Солберг ще остане в сила до октомври, когато се очаква да бъде сформирано новото правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа