Нови данни: Украинците продължават да пробиват руски позиции при Бахмут (ВИДЕО)

10100
Нови данни: Украинците продължават да пробиват руски позиции при Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

След като стана категорично ясно и благодарение на потвърждение на генерал Сирски на изказване на Евгений Пригожин – първият е ръководителят на украинските сухопътни сили, а вторият е създателят на ЧВК Вагнер, че украинците правят успешни контраатаки при Бахмут и са изтласкали руснаците от някои позиции, вече има сведения и за нови украински успехи.

Украинският телеграм канал "Бахмутски демон", където се пубикува информация директно от биещи се в Бахмут украинци, съобщи лаконично, че руснаците са отблъснати с още един километър назад. "Фланговете са само началото", се казва в още едно съобщение на канала. За същото информира и украинският журналист Андрий Цаплиенко.

(КАРТА) Именно по отношение на фланговете има украински данни, че украинската армия окончателно е успяла да установи контрол над водния канал, минаващ западно от Ступочки. Става въпрос за канала "Северски Донец", който минава на около 6 километра западно от Бахмут, близо до Часов Яр. Сега военни действия има от източната страна на канала. Още преди два дни британското разузнаване посочи в дневната си сводка, че украинците явно постигат успехи в това отношение, като обърна внимание как от т.нар. ДНР (Донецка народна република) се оплакват от липсата на вода: Пригожин насмете Бункерния дядо, създателят на "Азов" го подкрепи за руска загуба при Бахмут (ВИДЕО). Руското военно министерство обаче продължава упорито да твърди, че по фланговете десантчиците от руските ВВС удържат украинските контраатаки.

(КАРТА) В самия Бахмут особени промени няма, като е показателно, че в сутрешната сводка на украинския щаб се изброяват предимно локации на руски артилерийски обстрел. Комично звучи обзорът на популярния руски телеграм канал "Рибар", който обяснява как руснаците превзели пощата в Бахмут. Доста по-достоверен е погледът на руския пропагандист Семьон Пегов, който предупреждава изрично, че руснаците опитват контраатака при водния канал "Северски Донец" и че това е опасно за фланговете. ВИДЕО КАКВО СТАВА В ОКОПИТЕ ПРИ БАХМУТ!

Изглежда, продължителната операция за завладяването на Бахмут на цената на много жертви вече дава отражение и руските сили трудно удържат добре прицелени тактически украински контраатака, заключва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си обзор.

Сигнали за успешна активност на украинската армия има и в Херсонска област – както от украинска, така и от руска страна. Семьон Пегов посочва, че един от важните острови по делтата на река Днепър вече е превзет от украинците – Велики Птьомкин. Съответно, руснаците бомбардират усилено, за да спрат украинците да не напреднат повече.

Припомняме, че една от възможните посоки за украинската контраатака е именно форсирането на река Днепър, макар че това ще е много сложна операция: El Mundo публикува карта на контранастъплението на украинската армия (СНИМКА). А че украинците усърдно се готвят за настъпление подсказват поредните дневни украински данни на унищожените руски артилерийски системи - 14, като 2 са ракетни системи за залпов огън. Видеокадри в Херсонска област показват именно унищожение на руски гаубици.

(КАРТА) При Авдеевка също има данни за по-интересно развитие. Изглежда, че Камянка, която се намира на 5 километра североизточно от Авдеевка, вече е под контрол на руснаците. Само че при Водяне, на няколко километра южно от Авдевка, украинците затвърждават позициите си – тоест руските мечти за обкръжаване на Авдеевка си остават само мечти.

Украинската контраофанзива: Повече пот в тренировките, по-малко кръв в боя (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

Руска ракета рани хора в Белгородска област: Данни от руски източници (ВИДЕО)

10 години ДНР: Ракетен удар по празнуващи с автошествие в Донецк (ВИДЕО)

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа