Пригожин насмете Бункерния дядо, създателят на "Азов" го подкрепи за руска загуба при Бахмут (ВИДЕО)

28142
Пригожин насмете Бункерния дядо, създателят на "Азов" го подкрепи за руска загуба при Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руският олигарх Евгений Пригожин отвори нов фронт в своя явен политически поход да завладее политическия връх в Русия. Пригожин, който е известен с прякора си Готвача на Путин, открито атакува издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Освен това, твърденията на руския олигарх след мрънкането му за още боеприпаси, че части на редовната руска армия са отстъпили от позиции в Бахмут вече намират потвърждение и от украинска страна, докато руското военно министерство не коментира нищо конкретно по въпроса.

"Как да спечелим войната, ако изведнъж дядо стане задник"? Така е озаглавено четириминутно видео, в което Пригожин отправя поредна серия от тежки думи, включително, че определени хора не трябва да се появяват на Червения площад. Руският олигарх не уточни изрично кои са тези хора, но намеците са кристално ясни предвид използването на думата "дядо" - от украинска страна по адрес на Путин един от най-популярните използвани прякори е "Бункерният дядо". Ако Кремъл не отговори, управленската система на Путин още повече ще се огъне и все повече влиятелни фигури в нея ще се борят за по-добра позиция, предупреждава в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

На този фон, още вчера Пригожин обвини руската армия в бягство от все още неуточнени позиции при Бахмут – загубени 3 квадратни километра, за които "Вагнер" жертвали 500 души. Обвинението на руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер идва на фона на видеокадри, като създателят на полка "Азов" Андрий Билецки потвърди със СПЕЦИАЛНО ВИДЕО в Twitter думите на Пригожин и даде подробности – 6-та и 7-ма рота от 72-ра бригада на руската армия са отстъпили, а ЧВК Вагнер са предотвратили голям колапс на фронта за руснаците при Бахмут, с цената на тежки загуби. Отделно, в украинския телеграм канал "Бахмутски демон" има две многозначителни съобщения, които също са своеобразно потвърждение – че "има успехи", което е от 9 май, и още едно от тази сутрин – "настъпваме по фланговете в Бахмут, ще бъде още по-яко". Руското военно министерство говори клиширано за изминалия ден – продължаваме боя в западните части на Бахмут, спираме атаките по фланговете в Бахмут, което все пак е признание, че такива украински операции има. Пригожин обаче се оплака и от украински удар с HIMARS по позиции на ЧВК Вагнер в Бахмут.

В сутрешната сводка на украинския генщаб няма гръмки изявления – само, че имало неуспешни руски атаки в Бахмут и пореднен неуспешен опит да бъде превзето Ивановско, на 5-6 километра югозапад-запад от града, откъдето минава път Т0504 Константиновка – Часов Яр – Бахмут. От руска страна обзорите са много общи – и този на руския пропагандист Семьон Пегов, а този на свързвания с финансиране от Пригожин популярен руски телеграм канал "Рибар" е направо лаконичен.

На този фон, ISW отчита, че Путин не е променил съществено реториката си за Украйна на парада за 9 май в Москва. Той обаче вече вижда случващото се там като война, а не като "специална военна операция" - но война, в която Русия отхвърляла "международен тероризъм". А на този фон, извън Бахмут не се случва почти нищо – при Авдеевка украинската контраатака при Водяне, на 7 километра югозападно от града, продължава и украинците са успели да превземат още руски позиции. При Новодонецк, още по-на юг от Донецк (50 километра) украинците също са извършили успешна контраатака:

Интересно съждение има във вчерашната кратка сводка на британското разузнаване – че руснаците не са успели да завладеят водния канал на Северски Донец и съответно няма достатъчно вода за т.нар. ДНР (Донецка народна република), която обяви това на 28 април. Каналът минава до Часов Яр, на около 6 километра западно от Бахмут и руските артилерийски обстрели по града вероятно водят до допълнителни затруднения при преминаването на водата.

ОЩЕ: Надлъгване за украинската контраофанзива, нов голям руски ракетен обстрел в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа