Нови и нови ограничения в Европа заради коронавируса, който се проявява все повече

6076
Нови и нови ограничения в Европа заради коронавируса, който се проявява все повече
Снимка: Getty Images/Guliver

Болните от новия коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб вече са между 197 000 и 199 500 души, показват различни данни, включително тези на университета „Джонс Хопкинс”. Смъртните случаи са между 7940 до 7975 души, а за оздравели се считат между 81 000 и 82 000 души.

Европа

В Италия официално регистрираните болни са вече 31 506 души т.е. увеличение от 3700 души, от които 2503 са смъртните случаи, 2060 са считаните за сериозни случаи, а оздравелите са 2941.

В Испания, официално болните са 11 826, т.е. увеличение от почти 2000 души, като смъртните случаи са 533, считаните за сериозни случаи са 563, а оздравелите – 1028.

Във Франция има около 7700 болни т.е. малко над 1000 нови случая, а смъртните случаи са между 148 и 175 при 300 сериозни случая. Все още статистиката на оздравелите не се променя – 12.

От днес, 18 март, страната ограничава продажбата на парацетамол, предаде БГНЕС. Хора без симптоми на вирусно заболяване ще могат да си купят до една опаковка, а такива с температура и болки – до две. Забранява се и продажбата по Интернет. Световната здравна организация (СЗО) призова хората, които имат съмнения, че са заразени с новия коронавирус да не взимат ибупрофен без да се консултират с лекар.

Важен и подходът за установяване на нови болни във Франция - тестват се само хора, дошли с тежки усложнения в болница, защото няма достатъчно тестове.

В Германия болните са 9367 т.е. увеличение от над 2000 души. Починалите са 26, а за оздравели се считат между 67 и 75 души.

Във Великобритания болните са между 1950 и 1960, като смъртните случаи са 71 според английските здравни служби, но „Джонс Хопкинс” съобщава за 72-ри смъртен случай. За оздравели се считат 65-66 души.

Ето важните решения, които УЕФА взе за европейския футбол

Днешният ден беше съдбоносен за световния футбол във време на пандемията от коронавирус, вилнееща с нестихваща сила. Спортът буквално ...

В Белгия вече има извънредни мерки – от днес, 18 март, поне до 5 април всички белгийски граждани си остават у дома. Единствено на жители, които се нуждаят от медицинска помощ или работят в магазините за хранителни стоки, аптеките, банките и пощата, ще им бъде позволено да излизат, каза белгийският премиер Софи Уилмс.

Белгийците могат да излизат навън на чист въздух, но само сами или с някой, с когото вече живеят, добави тя. Ресторантите и баровете вече са затворени, но доставките по домовете продължават. Супермаркетите ще останат отворени, но хората трябва да бъдат допускани само ако има достатъчно място за един човек от 10 квадратни метра и те не трябва да стоят повече от 30 минути.

Компаниите, които могат да осигурят работа на служителите си от вкъщи, трябва да го направят, а тези, които не могат „стриктно да спазват правилата за социална дистанция“ на работното място и в обществения транспорт, уточни Уилмс.

Белгия, която е с население 11,4 милиона души, е регистрирала 1 243 случая на новия щам на коронавирус и 10 смъртни случая.

Балканите

В Гърция вече обръщат сериозно внимание и на мигрантските лагери, за да спрат зараза с COVID-19. При южните ни съседи потвърдените случаи на болестта са 387, а смъртните случаи са 5. Изолацията е наше задължение, подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Норвегия задейства армията си за контрол на границите

Норвежките власти са взели решение да разположат войници от териториалните войски по граничните пунктове за по-строг контрол върху прид...

В мигрантските лагери "посещенията на лица или организации ще бъдат отложени за най-малко 14 дни", разпореди гръцкото министерство на миграцията. Само персоналът на лагера ще има разрешение да напуска, а търсещите убежище ще могат само в случай на спешност през този период. "Ще бъде проверявана температурата на всички новопристигащи", добавя министерството, според което инструкциите ще се дават на мигрантите два пъти дневно на няколко езика (арабски, фарси, английски, френски, гръцки). Общите части и входните врати също ще се почистват и дезинфекцират ежедневно.

"Около 40 000 души са натъпкани в напълно прeнаселени лагери в горещи точки като Мория (на остров Лесбос), при катастрофални хигиенни условия и почти без медицинска помощ, скоро могат да се превърнат в жертви на болестта", се притесняват от германската неправителствена организация Medico International. "Изискваме незабавна евакуация на всички мигранти" от всички "пренаселени" лагери, както и "ефективни мерки за защита срещу коронавирус за мигранти", добавят те.

"Лекари без граници" миналата седмица призоваха за „спешната евакуация на лагерите“, предвид обстоятелствата. Засилват се призивите други европейски държави да поемат от бремето на Гърция с мигрантите.

В Румъния, където потвърдено болните са вече 217 т.е. 35 нови случая за денонощие, но още няма смъртен случай, за щастие, решиха да спрат полетите до и от Испания, да забранят масовите събития и да ограничат работата на заведения за хранене. "Всички полети на авиокомпании до Испания, както и от Испания до Румъния, се отменят за 14 дни. Решението ще влезе в сила на 18 март в 18.00 ч. Удължихме периода на действие на ограниченията за полети с Италия с 14 дни, считано от 23 март, по-рано те бяха забранени до тази дата", каза министърът на вътрешните работи на страната Марсел Вела.

Министърът отбеляза, че е взето решение да се отменят всички масови мероприятия - културни, спортни, религиозни - ако те се провеждат на закрито, в останалите случаи е забранено събирането на повече от 100 души. Консумацията на храна, както и напитки, включително алкохолни, не са разрешени в кафенета, барове, ресторанти.

В допълнение, Раед Арафад, държавен секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния, заяви, че властите могат да призовават лекари, студенти по медицина и студенти от медицински колежи като доброволци. Ако има недостиг на медицински персонал, студентите ще бъдат изпращани като доброволци в болници, бърза помощ, а също и в обществени здравни центрове.

Путин: Ситуацията със заразата в Русия е под контрол

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че в страната ситуацията с коронавируса е "под контрол", информира АФП. Русия потвърди за 1...

По-рано властите на страната решиха да отменят полетите до и от Италия, забраниха всички пътувания с автобуси или влакове до италианските региони, както и от тях до румънските градове. В Румъния часовете в детски градини и училища бяха отменени.

В Турция вече има първи смъртен случай заради коронавирус – става въпрос за 89-годишен мъж. Болните там са вече цели 98, макар Анкара да спря почти целия сухоземен трафик откъм Европа, включително спря директните автобусни линии до България.

По света

Между 21 и 25 нови случая на болестта има в Китай. По официална статистика са 21, по данните на "Джонс Хопкинс" – 25. Съответно, официалната статистика сочи 80 881 болни, а американският университет – 81 074. Това обаче беше преди Китайският държавен комитет да извади нови данни - 80 894 болни, от които 3 237 починали, повече от 69,700 бяха излекувани и изписани от болници. 8056 са още болни, 2622 са в тежко състояние.

През изминалия ден в страната са открити 12 внесени случая на зараза: три в Пекин, един в Съчуан, три в Шанхай, пет в Гуандун. Общият брой на внесените случаи на зараза е достигнал 155.

В провинция Хубей, центърът на епидемията, е потвърден само един случай на инфекция за деня (в Ухан), изписани са 896 души (812 в Ухан) и са регистрирани 11 смъртни случая (10 в Ухан). От началото на епидемията в провинцията вече са открити 67 800 случаи на инфекция (50 005 в Ухан), докато 56 883 пациенти са се възстановили, 1 222 са умрели (2 490 в Ухан). В момента в провинцията са болни 7 795 души, от които 2 580 са в тежко състояние.

Кирил Домусчиев е с положителна проба за коронавирус

Бизнесменът Кирил Домусчиев е дал положителна проба за коронавирус. Това сподели самият той в пост във Facebook. Скъпи приятели, сле...

Отделно в Хонконг са открити 167 случая на инфекция (четири от тях са починали, 92 са се възстановили), в Макао са открити 13 души (10 вече са изписани), 77 души са били заразени в Тайван (един от тях е починал, а 22 са излекувани).

В САЩ смъртните случаи заради коронавирус са вече над 100, като "Джонс Хопкинс" дава данни за 108. Потвърдено болните са между 6330 и 6360. Половината от тези смъртни случаи са регистрирани в щата Вашингтон, в северозападната част на страната. Пандемията на коронавирус също е погубила 12 души в щата Ню Йорк и 11 в Калифорния, пише АФП.

Заради разпространението на коронавируса, администрацията на Доналд Тръмп възнамерява да спре задържането на хора, незаконно преминаващи границата с Мексико и незабавно да ги връща в родината им, пише The New York Times. Според представители на администрацията контролните пунктове ще останат отворени за гражданите на САЩ, притежателите на зелена карта и чужденците с необходимите документи. Освен това тези пунктове ще бъдат отворени за търговски превози.

Иначе в Мексико има 11 нови случая, съобщи ръководителят на мексиканската епидемиологична служба Хосе Луис Аломиа.

"Общият брой на потвърдените диагнози достигна 93, което означава 11 нови случая за последните 24 часа", заяви Аломиа на пресконференция, предавана от Министерството на здравеопазването на Мексико в Twitter. Единственият щат в Мексико, където не са регистрирани случаи на инфекция с COVID-19, е Кампече.

От вторник големите университети в страната, чиито студенти се оказаха сред заразените с коронавирус, започнаха да спират обучението си. Училищата започват да отменят часовете от днес. Министерството на здравеопазването на Мексико отмени занятията и спортните събития в училища, университети и детски градини от 20 март до 20 април, но редица институции и региони намериха тези мерки за твърде консервативни. Управителят на втория по големина щат Халиско не се съгласи с консервативните мерки на федералния център и обяви карантина още от 17 март.

Ангелкова: Издадох заповед за спиране на всякакъв вид туризъм

Безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм и екскурзии. Много тежко ми е това да го кажа, но е важно за здравето на хор...

Австралия призова своите граждани да отменят всички пътувания в чужбина в едно безпрецедентно решение с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната епидемия, съобщи АФП.

Министър-председателят на страната Скот Морисън обяви, наречената от него "безсрочна забрана" за пътувания в чужбина, по време на пресконференция и каза: "Ако забавим разпространението, ще спасим животи. Не пътувайте в чужбина. Това е пределно ясно, това е нареждане".

В Австралия има малко над 450 болни, 5 смъртни случая и между 23 и 27 потвърдено оздравели.

Същевременно, постоянният представител на Китай, председателстващ Съвета за сигурност на ООН Джан Джун, потвърди, че Съветът за сигурност отлага заседанията, предвидени за тази седмица поради пандемията от коронавирус. Той подчерта, че членовете на Съвета за сигурност поддържат тесни връзки и координират действията по въпросите на дневния ред и, при необходимост, са готови за действие.

"Членовете на Съвета за сигурност в момента се консултират по съответните проекти на резолюции относно Сомалия и Дарфур и се готвят да предприемат действия следващата седмица. Съветът за сигурност е готов да отговори на всяка ситуация в рамките на своя мандат", заяви Джан Джун.

Още: "ЕС затваря границите си за месец заради коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа