Оценка от САЩ: Колко вероятно е Русия да предизвика "инцидент" в АЕЦ "Запорожие"?

16240
Оценка от САЩ: Колко вероятно е Русия да предизвика "инцидент" в АЕЦ "Запорожие"?
Снимка: iStock

Малко вероятно е руските сили да предизвикат умишлен "инцидент" в АЕЦ "Запорожие". Русия вероятно продължава да използва заплахата от умишлен инцидент, за да се опита да ограничи украинските контраофанзивни действия и западната подкрепа за Украйна преди предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли. Това гласи оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в анализа от 1 юли.

Експертите правят тази оценка на фона на предупреждението на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия готви терористична атака в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Освен това украинското разузнаване каза, че руснаците са минирали АЕЦ-а, а вчера се появи информация, че те постепенно се изтеглят от централата, което създаде още притеснения.

В Запорожие започват учения за реакция срещу ядрена авария

В Запорожието местните власти обявиха началото на командно-щабни учения за отстраняване на евентуална авария в атомната електроцентрала...

ОЩЕ: Енергоатом: Ако руснаците взривят АЕЦ Запорожие, Украйна ще разбере за това чак след няколко часа

ISW вече е оценявала, че руските сили няма да са в състояние да контролират последиците от умишлен радиологичен инцидент в АЕЦ-а и че той евентуално може допълнително да влоши способността на Москва да затвърди окупацията си в Южна Украйна, като остави районите необитаеми и неуправляеми.

Разрушаването от страна на Москва на язовир "Каховка" също оказва неблагоприятно въздействие върху руските сили, но не могат да бъдат изключени и евентуални руски планове за саботаж на АЕЦ-а, пишат американските експерти. Руските сили биха могли да проведат няколко възможни радиологични техногенни инцидента там, някои от които по-сериозни от други. Те биха могли да изхвърлят облъчена вода от АЕЦ-а в язовир Каховка, за да прекъснат евентуално украинско преминаване през вече до голяма степен пресушения язовир. Руските сили могат също така да се опитат да създадат радиологичен шлейф, който да обхване по-голям район в Южна Украйна, въпреки че реакторите са проектирани така, че да затруднят това.

Преобладаващите ветрове в Запорожка област са най-често от север от 9 юни до 3 септември, въпреки че прогнозираните посоки на вятъра в района след обявения краен срок за евакуация на 5 юли включват дни с преобладаващо източен вятър. Радиационен шлейф от АЕЦ "Запорожие" със сигурност ще засегне руските сили в Запорожка и Херсонска област, а вероятно и в Крим. Почти сигурно той ще засегне руските сили в по-голяма степен, отколкото украинските, предвид обичайната посока на вятъра в района, твърдят от ISW.

Украинското разузнаване: Руснаците са минирали 4 енергоблока на АЕЦ "Запорожие"

Русия е завършила подготовката за терористична атака срещу атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи днес Главното разузнавателно уп...

Руснаците биха могли да проведат изкуствено предизвикана "авария", която да създаде по-малък радиологичен радиус, незабавно насочен към предотвратяване на украинския напредък в близост до самата АЕЦ. Нито един от тези варианти не осигурява по-голяма военна полза за руските сили, отколкото вероятните последици, които биха създали. Украйна, от своя страна, не би имала никаква полза от предизвикването на радиологичен инцидент в АЕЦ "Запорожие". Напълно са неправдоподобни информационните усилия на Русия да създаде условия за обвиняване на Украйна за такъв инцидент.

На 30 юни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че предишните изявления на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия подготвя атака срещу АЕЦ "Запорожие", всъщност може да са индикация, че украински официални лица подготвяли атака срещу съоръжението, за да въвлекат НАТО във войната в Украйна.

Нелепите спекулации на Захарова са типични за информационните операции на Кремъл, пише ISW. Москва редовно използва заплахи за ядрена ескалация и предупреждава за до голяма степен създадени от Русия заплахи за АЕЦ-а в опитите си да окаже натиск върху Украйна да ограничи военните си действия и да предотврати по-нататъшната подкрепа на Запада за Украйна. Кремъл вероятно се опитва да сигнализира за фиктивно намерение да създаде радиологичен инцидент в централата - с надеждата да създаде опасения за украинско пресичане на язовир Каховка в района, за да не се налага руските сили да защитават по-голям участък от фронта.

Реториката на Кремъл за ядрено изнудване е силно насочена и към западната аудитория, а повторната поява на ескалиращи сигнали и реторика около АЕЦ "Запорожие" вероятно има за цел отчасти да формира решенията на Запада по отношение на Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 юли, пише Институтът за изучаване на войната.

САЩ не са засекли повишена радиация в Запорожката АЕЦ, следят внимателно ситуацията

Съединените щати не са засекли повишена радиация в Запорожката АЕЦ, но следят внимателно ситуацията в окупираната от Русия атомна елект...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com