Оградата не пази Унгария от мигрантите така, както казва Орбан

2995
Оградата не пази Унгария от мигрантите така, както казва Орбан
Снимка: Getty Images / Guliver

Оградата, която Унгария издигна, за да спре притока на бежанци по т.нар. Балкански път, всъщност не помага толкова, колкото пропагандира унгарския премиер Виктор Орбан.

Според официални данни на унгарската полиция през последните почивни дни (20-21 февруари) броят на прекосилите южната граница на Унгария мигранти се е увеличил сериозно. Само за този период са направени 500 ареста за незаконно преминаване, след като през целия месец януари арестите са 550! Явно оградата не пази толкова, колкото трябваше, сакрастично коментира правозащитникът Анико Баконай, цитиран от EurActiv.

Гърция бясна, Австрия не я поканила на конференцията за Балканите

Гърция изрази недоволството си пред Австрия заради това, че е оставена извън планираната среща на върха за страните от балканския мар...

Баконай счита, че увеличаващият се брой мигранти, идващи към Унгария, е факт заради по-строгия контрол по македоно-гръцката граница. Хората търсят път, смята той.

Виктор Орбан е един от двигателите на идеята границите на Гърция и Македония да бъдат по-строго охранявани. Унгарският премиер засега спря с критиките към ЕК относно бежанската криза, но на 6 март предстои среща на ЕС и Турция по въпроса и е напълно възможно нещата отново да се променят.

От началото на годината през Средиземно море в Европа са пристигнали 110 054 мигранти и бежанци. Същевременно 413 души са били убити или са изчезнали. Това съобщи днес Международната организация по миграция (МОМ).

От 1 януари до 23 февруари в Гърция са пристигнали 102 547 мигранти и бежанци, се посочва в бюлетина на организацията с централа в Женева. Бройката в Италия е достигнала 7507 души. На път за Гърция в морето са изчезнали 321 души. Броят на загиналите в Средиземно море на път за Италия е 92 души.

Европейските тоалетни: мистерия за много от бежанците

Различията между пристигналите в Европа бежанци и местните хора са много. Ходенето до тоалетна е едно от тях. Много бежанци имат пробл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа