X
 
 

ООН официално обвини Дамаск за химическата атака в Хан Шейхун (ВИДЕО)

5803 5
photo of ООН официално обвини Дамаск за химическата атака в Хан Шейхун (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Разследващият екип на военни престъпления към ООН обяви, че има доказателства, че сирийските правителствени сили са извършили атаката с химическо оръжие през април т.г., при която загинаха десетки хора в сирийското селище Хан Шейхун.

Това е първият доклад на анкетната комисия на ООН, който официално хвърля вината за атаката върху Дамаск.

Франция иска сирийски политически преход без Башар Асад

Франция призова за политически преход в Сирия, който да не включва президента Башар Асад, предава изданието от ОАЕ The National. &bdqu...

Разследващите съобщават, че са събрали „обстойна информация”, която сочи, че Дамаск стои зад ужасяващото нападение с газ зарин на 4 април в Хан Шейхун, отнело живота на 83 души.

Припомняме, че на 2 май т.г. правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) излезе с доклад, в който се казваше, че на мястото на химическата атака в сирийския град Хан Шейхун са открити отломки от авиобомба – съветско производство, идентифицирана като ХБ-250. Докладът на Human Rights Watch доказва предишните твърдения за използване на зарин в химическата атака в Хан Шейхун.

Информацията за новите открития бе представена в доклад от 48 страници на организацията, който съдържа данни за последните случаи на използване на химически вещества в Сирия от ноември 2016 г. до датата на публикуването му. В отчета се привеждат предоставени от над 60 души очевидци снимки на мястото на падането на бомбата и нейните осколки, а така също и музейна снимка на съветска авиационна бомба, предназначена за употреба със зарин. Правозащитниците посочват редица сходства на ХБ-250 или по-тежкия ѝ вариант ХБ-500, в това число капака на отверстието за напълване с отровното вещество, а така също и характерните зелени черти в горната част на бомбата, които са едва различими на снимката от мястото на инцидента.

"Това са материали от открити източници, проверени са от експерти. Твърдо сме убедени, че правилно сме идентифицирали съветска авиобомба", категоричен е изпълнителния директор на Human Rights Watch Кенет Рот. Той допълва, че "няма представа откъде се е взело оръжието... очевидно е съветско производство". По данни на организацията според едно от първите свидетелства около кратера, направен от бомбата след експлозията, по асфалта е имало течност, а заринът при температура, близка до стайната, е в течно състояние. Свидетелите разказват, че военен самолет е прелетял два пъти над града около 6:45 часа сутринта, местно време на 4 април. Самолетът е пуснал бомба, която е паднала в близост до централната пекарна по време на първото прелитане. Няколко души съобщават, че не са чули експлозия, но са видели на мястото да се издигат дим и прах. Те видели и ранените вследствие на първата бомба. Няколко минути по-късно самолетът е пуснал три или четири бомби, чиято експлозия е била чута.

ООН призова да се спрат нападенията срещу "Ислямска държава" в Ракка

ООН призова водената от САЩ коалиция да преустанови нападенията срещу контролирания от терористичната групировка "Ислямска държава" сир...

Тогава авторите на доклада заявиха, че силите на сирийския президент Башар Асад системно прилагат химическо оръжие чрез използването на самолети, които пускат бомби с неврнопаралитичен газ, хеликоптери за пускането на бомби с хлор и обстрели от земята.

Human Rights Watch напомни, че действията на сирийското правителство може да бъдат квалифицирани като престъпление срещу човечеството и призовава Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, която да задължи всички страни по сирийския конфликт да съдействат за разследването на химическите атаки. Human Rights Watch обобщи, че жертвите на атаката са 92 души, 30 от които деца, а според медиците стотици хора са били ранени.

Тръмп и Макрон ще действат заедно при следваща химическа атака в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон се договориха в телефонен разговор да дадат „съвместен отг...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Който стане ортак с ватниците, може да върши само мерзости!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Естествено под давлението на краварите ООН ще кажат каквото искат краварите. Като с допинга. Руснаците виновни, а ши*баните кравари чиста вода !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  А ти под давление (руска дума) на ватенките драскаш глупости!
  : 8 !
 • Клоаката ГЕЙмерика е по-задръстена от родния Кенефистан! 1 Клоаката ГЕЙмерика е по-задръстена от родния Кенефистан! преди 2 години Профил на трол?
  КОЙ ОСРА БЛИЗКИЯ ИЗТОК И СЕВ. АФРИКА? Не съм аз! И да искам не мога да произведа толкова много ЛАЙНА! Има обаче една лайнарска сбирщина която може да залее света с фекалии - Фекални Американски Щати. ТЕЯ ТОЛКОВА СА НАПРЕД ЧЕ МОГАТ ХЕМ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ТОНОВЕ ЛАЙНА, ХЕМ ДА СИ ГИ ИЗКОНСУМИРВАТ ВСИЧКИТЕ! а-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  пидоРашка, въпреки, че през ауспуха и през красните си губачки произвеждаш ГОВНА, единственото ти постижение е, че КГБ те водят в регистрите си ГОВНОЯД. Много мъка има по тоя свят, бляд.....
  : 9 !