Орбан изнудва Швеция - явно ще я пусне в НАТО в замяна на изтребители

2500
Орбан изнудва Швеция - явно ще я пусне в НАТО в замяна на изтребители
Снимка: Getty Images/Guliver

В близко бъдеще се очаква най-значимото изявление в областта на националната отбрана на Унгария през последните години, а това неизменно е свързано с членството на Швеция в НАТО. Новината съобщи близката до премиера Виктор Орбан медия Index.hu.

Унгария и Швеция готвят мащабен военен договор за "Грипен"

В събота Виктор Орбан заяви в своя реч, че дебатът за присъединяването на Швеция към Алианса е към своя край. Според информация на Index - през последните седмици са се провели интензивни преговори между шведското и унгарското правителство и се подготвя мащабен договор за военната и отбранителната индустрия.

Само Будапеща още не е ратифицирала влизането на Стокхолм във военния съюз, като наскоро имаше поредно отлагане заради формацията на Орбан "Фидес": Швеция ще чака още унгарското "да" за НАТО: Партията на Орбан бойкотира парламента.

Медията обаче твърди, че в отношенията между министър-председателя Орбан и шведския премиер Улф Кристершон е настъпил сериозен пробив. Унгарският премиер каза, че решението може да бъде ратифицирано още в следващата сесия на парламента, която ще започне на 26 февруари.

В замяна на това унгарските отбранителни сили може да се сдобият с ново оборудване - шведските многоцелеви изтребители "Грипен", произведени от SAAB.

Подобрените отношения между двамата правителствени ръководители могат да бъдат потвърдени, ако министър-председателят Улф Кристершон посети Унгария, пише Index. Още няма официална информация за това, но шведското посолство в Унгария вече се подготвя за пристигането на премиера, така че визитата може да се очаква в близко бъдеще.

Още: Санкции за Орбан за подкопаване на единството на ЕС и НАТО: Предложение в САЩ

Снимка: Getty Images

Орбан не прие американски сенатори в Будапеща

От друга страна, в неделя в Будапеща пристигна тричленна делегация от Съединените щати, за да обсъди приемането на Швеция в НАТО. Въпреки че нито унгарското правителство, нито членовете на "Фидес" ги посрещнаха, те призоваха унгарския парламент да приеме присъединяването на Стокхолм възможно най-скоро. По информация на Washington Post - става дума за двупартийна делегация, т.е. представители и на демократите, и на републиканците.

"Всички членове на НАТО трябва да разберат, че отговорът на враждебността на Путин е укрепването на НАТО", заяви републиканецът Том Тилс. Демократът Крис Мърфи каза, че няма причина за забавянето и дори не разбира каква полза ще има Унгария от това, че ще бъде последната, която приема присъединяването на шведите.

Още: Унгария пак блокира санкциите на ЕС срещу Русия - този път заради Китай

Ползата на Унгария

Явно обаче полза има. През декември 2022 г. стана ясно, че че четири нови "Грипен"-и може да пристигнат в Унгария през 2024 г. Те ще се включат към въздушния флот от 14 изтребителя от същия тип, с които унгарската армия разполага.

Местната медия Világgazdaság се е свързала с Министерството на националната отбрана, за да разбере повече за покупката. В отговора си до вестника ведомсвото заявява, че договорът за логистична поддръжка на сегашните наети 14 бойни самолета е със срок на действие до 2026 г. С други думи - лизингът на 14-те изтребителя JAS-39 Gripen C/D, които понастоящем се ползват от унгарските отбранителни сили, изтича през 2026 г., след което самолетите ще бъдат постоянна собственост на Унгария.

В момента SAAB произвежда най-новите версии E и F на изтребителя-бомбардировач "Грипен", който освен от Швеция досега е поръчан и от Бразилия. Новата машина може да носи повече и по-тежки оръжия на по-големи разстояния, а радарът и електронната ѝ бойна система са обновени.

Разбира се, в рамките на сделката унгарските въоръжени сили могат да придобият не само изтребители-бомбардировачи, но и други оръжейни системи, посочва Index. Будапеща наскоро въведе в употреба и безоткатната пушка Carl Gustaf M4 на SAAB.

Унгарските въоръжени сили закупиха и преносима ръчна артилерия на стойност приблизително 55 млн. долара, като оборудването ще бъде доставено от шведския производител между 2019 и 2024 г.

Още: Орбан ме увери, че Унгария ще пусне Швеция в НАТО: Йенс Столтенберг с окуражителен сигнал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com