Още един мит рухна: Заради войната някои руски региони процъфтяват - така ли е наистина?

7857
Още един мит рухна: Заради войната някои руски региони процъфтяват - така ли е наистина?
Снимка: iStock

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна в руските мегаполиси се живее по-лошо, но пък в промишлените райони доходите се повишиха и се появиха нови възможности. Така разсъждават икономистите, коментирайки за анормалния икономически ръст на областите, в които има много военни заводи. Наистина ли хората в тези региони започнаха да живеят по-добре? Изданието "Черта" разпита работници от военните предприятия как войната се е отразила на живота им и изясни, че реалността се различава от оценките на икономистите.

Несбъдналият се крах на руската икономика

В първите дни след началото на войната в Украйна и въвеждането на безпрецедентен брой санкции експертите предричаха скорошен крах на руската икономика. Но вече в края на март 2022 г. стана ясно, че прогнозите не се сбъднаха: икономическата ситуация бързо се стабилизира след шока, а войната, която западните страни се опитаха да спрат с помощта на санкциите, продължава и сега и може би ще продължи още дълго.

Още: След инцидента с дрона: Румъния строи укрития в градовете, граничещи с Украйна

По данни на Росстат, спадът в икономиката през 2022 година е едва 2,1%, а реалните доходи на руснаците са се понижили с 1%. Но тази нелоша картина се получава от много неравномерни показатели, където силният икономически спад на едни райони е в съседство с аномален ръст на други. Местата, които печелят от войната, са региони с голям дял предприятия от военно-промишления комплекс: Тулска, Рязанска, Ярославска, Тверска, Пензенска, Свердловска, Челябинска, Омска област и Умудрия.

Според декана на икономическия факултет на МГУ Александър Аузан войната се е превърнала в благо за военно-промишлените региони. От началото на военните действия материалното положение на техните жители, за първи път от дълги години, е започнало да се подобрява. Какво обаче разказват самите работници в тези заводи.

Истината от устата на самите работници

Николай Шевчук работи като стругар вече пета година, а в последно време е разширил профила си - работа на всички видове машини в завода, който изготвя железобетонни изделия за строителството. През последната година и половина поръчките са се увеличили, уменията и задълженията на Шевчук също, но това по никакъв начин не се е отразило на заплатата му. Мъжът е на 31 години и непрекъснато търси нова работа, но не намира нищо за по-добра заплата.

Още: Кой ще представя Русия на срещата на върха на Г-20 в Индия

"В отбранителните заводи получават повече, защото са на 12-часови смени, съответно изработват повече. Често ме викат да работя на смени, но дефакто се работи месец и после се почива и така получавам същата заплата, както и в моя завод", споделя Шевчук.

Повече пари, но за повече часове

Други стругари обсъждат аналогични проблеми - предложенията за работа не може да се оценят извън контекста на условията на труд - 12-часови смени, като се извадят данъците, неизпълнение на плана, брак, щети по инструментите... и сметките не излизат.

Голяма част от работниците споделят, че след началото на войната условията не са се променили, а тези, които взимат повече пари, работят повече часове.

Още: Мобилизация на жените в Украйна: Кои няма да могат да напускат страната

Александър, който е стругар в авиостроителния завод в Нижни Новгород, разказва, че заплатите на някои сътрудници не достигат 16 хил. рубли, което е по-малко от официалната минимална заплата в Русия.

Друг работник от Калуга споделя пред изданието, че няма ръст в заплатите след началото на войната: "Престижността на професията намаля. Заплатата на оператор на машина с опит и знания е съпоставима с тази на куриер без образование, а трудът и знанията са несъпоставими."

Освен заплащането Владимир говори и за трудностите, свързани с остарялото оборудване в заводите. Заради санкциите работодателите не могат да обновяват машинния парк - трудно е да се осигурят резервни части, цените за обслужване са скочили.

Война има, а пари няма

Още: Оперна певица в Мариупол предизвика дипломатически скандал между Украйна и Китай (ВИДЕО)

Съдейки по дискусиите в професионалните общества и интервюта с жителите в промишлените региони формулата за "кървавото благосъстояние" не е безспорна - в много случаи се оказва, че усещането за подобряване на благосъстоянието липсва.

Заплатите, които отбранителните предприятия предлагат, са високи само на пръв поглед. След пресмятане на часовете излиза, че стругарите получават от 170 до 500 рубли на час, а да се намерят предложения с високо заплащане съвсем не е лесно. Според стругаря Кирил да се живее със заплата на график 5/2 не е възможно. Смяната продължава по 12 часа, един почивен ден в седмицата. Към невисокото заплащане се "добавят" и рестрикции заради бракувани изделия.

Освен от заплатите, работниците се оплакват и от некачествено обучение, неадекватен мениджмънт и лоши условия на труд. Някои работят под капещи покриви и лошо осветление.

Буданов: Украинското разузнаване преговаря с още няколко руски пилоти да се предадат със самолетите си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на руския Черноморски флот

Китайската мафия е купила най-големия публичен дом в Европа: Ухае на корупция с трима политици

Байдън съсипа живота ми: Американката, която го обвини в сексуално насилие, потърси спасение в Русия

Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

9 с 1 изстрел: Оръжие-кошмар за руски танкове и БТР (ВИДЕО)

Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС

Путин посочи кой трябва да е новият руски премиер

Няма почивка за Русия: Нов успешен удар срещу руска петролна рафинерия (ВИДЕО)

Буря наводни центъра на Солун (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com