Още западна помощ и Русия ще рухне в Украйна: Руските военни блогъри обсъждат (ВИДЕО)

9676
Още западна помощ и Русия ще рухне в Украйна: Руските военни блогъри обсъждат (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руската армия ще е дори по-малко способна да осъществи мащабни офанзивни операции в Украйна през пролетта на 2024 година предвид какво прави сега на фронта. Става въпрос за неуспешните и с големи загуби операции при Авдеевка и Купянск. Такова е мнението на бившия силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция от съд в Хага за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин.

Позицията на Гиркин е изразена в специално писмо, което съпругата му Мирослава Регинская разпространи – Гиркин е в ареста вече месеци наред и официално ще остане там до 18 декември, 2023 година. Писмото му е с дата 26 октомври.

Мислите на Гиркин за войната в Украйна

Според бившия силов министър на ДНР, макар руснаците да са се справили с третата украинска контраофанзива от началото на войната, руската армия е неспособна да завърши дори "локални операции" като тези при Авдеевка и Купянск. Специално за Купянск Гиркин е категоричен, че руската армия е спряна в подстъпите на града и това е провал, а в направлението на Лиман изобщо не е променила ситуацията. За Авдеевка оценката му е, че макар да е имало предварителна подготовка, руските сили не съумяват да наложат превъзходство "дори в мното тесен участък на фронта". Тактическите успехи на руската армия на позиции при Авдеевка дойдоха на цената на големи загуби в жива сила и техника и не доведоха до последващо развитие на руската атака за града, счита Гиркин.

Същевременно, според Гиркин руската армия допълнително ще се изтощи през есенно-зимния период, защото ще трябва да блокира украинската армия и да не допуска "оперативни кризи" с евентуални локални пробиви, които да се превърнат в голям проблем. Конкретно в момента такъв очертаващ се проблем е случващото се по източния бряг на река Днепър.

(КАРТА) В късния следобед на вчерашния 6 ноември, руският военен блогър и пропагандист Владислав Романов публикува снимка на украинска амфибия, преминаваща Днепър при Кринки (30 километра североизточно от Херсон и 2 километра източно от Днепър). Превозното средство на снимката е способно да прехвърля тежка бронирана техника. Последва и коментар от друг руски военен блогър, който препубликува свой източник от Кринки – как там руснаците се биели срещу украинците, въоръжени само с "Калашников", който не вършел никаква работа. "Двама от петимата, заснели кадрите, вече не са между живите", добавя блогърът. (ПРЕПРАТКА СНИМКА)

Че нещата при Кринки са сериозни за руснаците личи от все повече видеокадри от украинска страна, излизащи в социалните мрежи. Има такива с унищожаване на танк Т-72 (над този параграф), както и на система за залпов огън "Град", а отделно и успешен удар с дрон срещу автомобил, превозващ руски войници. В сутрешния си обзор руският пропагандист Семьон Пегов пише, че при Кринки украинските морски пехотинци вече успешно се ротирати задържат позициите си, но нямало опити да се прехвърля тежка бронирана техника през река Днепър – украинската артилерия обаче правела живота на руснаците тежък. Създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал "Рибар" също определя положението при Кринки като най-тежкото за руснаците на фронта в момента:

За Гиркин обаче най-голямата опасност е Запада да засили военната си помощ за Украйна (сега САЩ дават едва 5% от годишния си военен бюджет за чисто военна помощ за Украйна, при това според Михайло Подоляк, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, 90% от тези средства се връщат в американската икономика като инвестиции и създаване на работни места) – ако това стане, то украинците може да установят надмощие и да спечелят войната на бойното поле, предвид и много изтощената руска армия, особено ако не бъде извършена нова вълна на мобилизация в Русия. Засега режимът на Путин не прави открита такава, предвид и идващите през март 2024 година избори за нов президент на Руската федерация. Конкретно за Гиркин, когато украинските ВВС вече разполагат с F-16, те ще могат да установят бързо превъзходство в който и да е участък на фронта, макар и той да има предвид ограничено като периметър.

ОЩЕ: Колко високоточни ракети има Русия в резерв? Украйна с нови данни (ВИДЕО)

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) са подбрани и препратки към позиции на руски военни блогъри относно бъдещето на войната в Украйна след статията за The Economist на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужни. Сред позициите има такива, които призовават да не се разчита на бърза руска победа и че е напълно възможно през зимата Украйна да предприеме опит за нова по-мащабна контраофанзива. Отделно има дискусии за военната тактика и че атаки с малки щурмови групи, подкрепени от ограничено количество бронирана техника може да са далеч по-успешни, отколкото големи операции със значителен брой бронирана техника и пехота, но без силна въздушна подкрепа: Залужни: Войната става позиционна, това е изгодно за Русия

Развитие на бойните действия в Украйна

През изминалото денонощие има увеличение на интензивността на боевете – според сутрешната сводка на украинския генщаб са 78, което е с 25 повече на дневна база. Увеличение на бойните сблъсъци има при Авдеевка и Маринка, както и в направлението към Купянск. Същевременно, украинският министър на електронното управление и цифровите технологии Михаил Фьодоров коментира, че през миналата седмица украинските дронове са поразили рекордните 335 цели – сред тях 83 бронирани бойни машини, 72 камиона, 36 танка.

(КАРТА) В западната част на Запорожието, при линията Новопокроповка – Върбово (13-18 километра юг-югоизток от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), украинците отново се активизираха. Има украински данни за по-сериозен напредък север-северозападно от Върбово, но се чака потвърждение. На запад има предварителни данни от руските военни блогъри Борис Рожин и "ВоенКор" за украински атаки към Копани (5 километра северозападно от Работино, което е 10 километра южно от Орехов) и Несторянка (КАРТА)

При Авдеевка отново няма потвърдени промени на позиции, но има твърдения за такива. Семьон Пегов казва, че руснаците леко разширили зоната на контрол при жп линията северно от коксовия завод и Степово (8 километра северозападно от Авдеевка), след като вчера "Рибар" говореше как украинците си били върнали значителна част от позициите точно при тази жп линия. Украинският военен анализатор Константин Машовец пък казва, че имало успешна руска атака срещу украинска позиция близо до Степово. Украинският журналист Юри Бутусов предупреждава, че ще има нова вълна от руски атаки към Авдеевка, заради дошли вече подкрепления и настоява, че макар да има дошли украински подкрепления, трябват още, както и доставки на още боеприпаси плюс по-добра координация в командването на терен.

При Маринка, на юг от Авдеевка, е имало 25 отбити руски пехотни атаки – както и геолокализирани видеокадри от 79-та украинска бригада как руска военна колона бива посрещната с унищожителен огън при Новомихайловка (12 километра югозападно от град Донецк), което означава известен руски напредък спрямо досега фиксираните позиции в този участък на фронта:

При Бахмут има потвърден руски напредък с геолокализирани видеокадри – на северния фланг, на 12 километра от самия град (до Васюковка). Кадрите показват как украинската 30-та механизирана бригада унищожава 1 танк и 2 бронирани машини на пехотата на настъпващи руски части. Руски военни блогъри вече говорят как язовира при Берховка (5-6 километра северозападно от Бахмут) е частично или дори изцяло в руски ръце, но визуално потвърждение няма. Семьон Пегов също казва, че имало руски напредък от Берховка до Богдановка (значителен) и известен към Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут). Украинският генщаб посочва, че са отбити 5 руски пехотни атаки за последните 24 часа – при Богдановка (точно до Берховка), при Хромово (1-2 километра западно от Бахмут) и към Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут):

При Купянск има геолокализирани видеокадри как руска колона с тежка военна техника е буквално разнебитена от украински обстрел – при Першотравене, на 24 километра източно от Купянск. Според ISW, това подсказва минимален руски напредък в това направление. Иначе украинският генщаб съобщава за 20 отблъснати руски пехотни атаки при Синковка 98 километра североизточно от Купянск), Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) и Стелмаховка (15 километра северозападно от Сватово). Руското военно министерство също съобщава за неуспешна украинска атака при Синковка:

Руското военно министерство твърди, че тази нощ е спряна украинска атака с дронове - 17 дрона, срещу цели в Крим. Свалени са 9 дрона с ПВО, прехванати са още 8, гласи съобщението. По-късно "Рибар" писа, че 7 от дроновете били свалени при военното летище "Белбек", а 2 - при военното летище "Саки".

ОЩЕ: Няма да се дадем на Путин: Слух за избори в Украйна, нови удари срещу руснаците (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа