Няма да се дадем на Путин: Слух за избори в Украйна, нови удари срещу руснаците (ВИДЕО)

10046
Няма да се дадем на Путин: Слух за избори в Украйна, нови удари срещу руснаците (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Украински генщаб

Украинският президент Володимир Зеленски е решил да бъдат проведени президентски избори в Украйна на 31 март, 2024 година. Това твърди украинският депутат Олексий Гончаренко, който говори по темата в телевизионно интервю.

Думите на Гончаренко досега обаче не са получили никакво официално потвърждение. На техния фон, в последните два дни Зеленски се фокусира върху бъдещето на Украйна и на войната в Украйна. Той настоя, че сега Украйна спешно се нуждае от ПВО системи за армията си на самия фронт – нещо, което и командващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни изрично посочи като необходимо условие да не се стига до изцяло позиционна война: Залужни: Войната става позиционна, това е изгодно за Русия. А украинският президент потвърди с изявленията си, включително интервю пред NBC, че Украйна няма намерение да води мирни преговори с Русия докато тя не изтегли армията си от окупираните украински територии: Не сме готови да дадем свободата си на този ш*б*н терорист Путин (ВИДЕО)

Войната в Украйна е в гореща фаза

На фона на поредния зрелищен експлозивен удар срещу руска военна база – този път в Мариупол, продължават анализите на друг успешен украински удар: този в Керч. Там стана ясно, че е поразен кораб, който беше на финалната права да бъде пуснат на вода като носител на ракети с морско базиране "Калибър". Корабостроителницата "Залив" (най-голямата в Източна Европа), където беше нанесен ударът, планираше да построи 14 военни кораба за Руския черноморски флот в периода 2016 – 2021 година, но в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) посочва, че досега е потвърдил направата на само 3 корвети клас "Каракурт" (проект 228000), които е предвидено да носят "Калибър". Точно такъв кораб Украйна успя да уцели преди два дни: Взривове в Крим: Ударен е корабостроителният завод в Керч (СНИМКИ и ВИДЕО).

Няма обаче поне видими от сателитните данни големи поражения по производствените мощности на "Залив" - според "Радио Свободна Европа" в Крим Русия поддържа общо три корабостроителници, които обслужват Руския черноморски флот. Говорителят на украинските ВМС Дмитро Плетенчук коментира, че след удара по Керч руснаците са си взели "оперативна пауза" и сега преразпределят военни части и техника на други места. "Севастопол никога няма да бъде безопасна база за руснаците", каза той.

ОЩЕ: Русия отговори на удара в корабния завод в Керч, Украйна се защити (ВИДЕО)*

На този фон, в ISW обобщават как през последните 2 дни има информация за редица украински операции в руския тил. Конкретно са изброени удар в Скадовск, руски данни за свалени дронове, насочени към жп линия на петролна рафинерия в Джанкой, удар и в Бердянск. А пред The Independent командващият украинските ракетни войски бригаден генерал Серхий Баранов коментира, че Украйна се готви за широкомащабна зимна кампания, с операции с дронове срещу Русия – цел е критична руска военна инфраструктура и свързани с руската армия обекти.

Впечатление прави и сводката на британското военно разузнаване от 5 ноември. Специално се обръща внимание, че по окопите и защитните позиции на руската армия нещата стават все по-сложни за обикновените руски войници. Цитирани са думи на руски войници от 1 ноември, казани на военна конференция в Москва, как седмици наред руснаците в Украйна зъзнат и мръзнат, мокри от глава до пети, по окопите. Всичко това засилва рискът от повече болни войници и повече болести, които да доведат до фатален край, ако няма адекватно медицинско обслужване – защото само ден-два в условия, при които носиш мокри дрехи, предполагат разболяване и то нелеко.

Развитие на бойните действия в Украйна

Според сутрешната сводка на украинския генщаб в неделя е имало известно затишие – само 53 бойни сблъсъка по целия фронт, което е с 29 по-малко спрямо събота. Секторите на фронта с видимо по-ниско темпо на бойни действия са Авдеевка (10 отблъснати руски пехотни атаки) и Лиман (там няма никакви регистрирани руски офанзивни действия).

(КАРТА) В Южна Украйна има потвърдени украински успехи. На първо място – на източния бряг на река Днепър. При Подстепно (12 километра източно от Херсон и 3 километра източно от Днепър) украинците са влезли от югозапад в местен соларен парк. Отделно има и кадри как украински военни части успешно преминават Днепър, пак при Подстепно:

(КАРТА) При Кринки (30 километра североизточно от Херсон) украинците удържат създадения плацдарм, а в сутрешния си обзор основаният от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал "Рибар" коментира, че и при Пойма (10 километра източно от Херсон и 4 километра източно от Днепър) украинската армия полага усилия да създаде второ предмостие.

В западната част на Запорожието има потвърдени с геолокализирани видеокадри промени в позициите. Украинците са напреднали малко северозападно от Върбово (геолокализирани видеокадри от руски източник, показващи напредващи малки щурмови украински групи и руски обстрел), а руснаците леко са напреднали по един от окопите западно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол, както и 10 километра западно от Работино – геолокализирани видеокадри от успешен удар с украински дрон срещу стрелящ по него руски войник). Потвърждение за раздвижване на руснаците има и от руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов, който твърди, че по направлението Велика Новоселка - Бердянск руснаците подобрили тактическата си позиция от югозапад при Старомайорско (9 километра южно от Велика Новоселка).

Навсякъде другаде по фронта няма потвърдени промени на позиции – при Бахмут обаче руснаците усилват опитите да си върнат инициативата, като украинският генщаб съобщава за отбити 10 руски пехотни атаки от юг (Клещеевка – Андреевка, 5-10 километра юг-югозапад от Бахмут) и на север и запад, при Богдановка и Хромово (5-2 километра северозапад-запад). При жп линията източно от линията Клещеевка – Андреевка руснаците опитват да си върнат позиции – геолокализирани видеокадри (18+) с украински обстрел и руски жертви го потвърждават.

Тази нощ имаше и руска ракетна атака срещу Одеса. Ранени са 5 души, всички са хоспитализирани. Видеокадри от огромен кратер след ракетния удар обикалят социалните мрежи. Според сводката на украинските ВВС, общо тази нощ Русия е изстреляла 22 дрона-камикадзе клас "Шахед", 15 са свалени. Свалена е и една крилата ракета Х-59, но потвърдено са изстреляни и ракети "Оникс" и "Искандер-М" по цели в Одеска област, които не са свалени. Едно от местата със щети е музей, който е част от световното културно наследство и е защитен от ЮНЕСКО:

ОЩЕ: Зеленски говори ще има ли мир. Жената на висш руски генерал му изневерява с брат му (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа