ОССЕ: 1,3 милиона украинци са били депортирани в Русия против волята им

2822
ОССЕ: 1,3 милиона украинци са били депортирани в Русия против волята им
Снимка: Getty Images

Има достоверни доказателства за "методично актове на насилие", сред които "убийства, изнасилвания, отвличания и масово депортиране на цивилни, които се считат за систематични нападения срещу цивилното население", извършвани от руските военни в Украйна. Изводите са от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), публикуван в четвъртък.

Насилствени депортации на над милион украинци

Докладът заключва, че 1,3 милиона украинци са били депортирани против волята им в Русия. Съществуват и доказателства, че десетки хиляди цивилни са били задържани в т.нар. филтриращи центрове, преди да бъдат преместени в контролираните от Русия райони в Източна Украйна.

"Приблизително 2000 деца от различни сиропиталища и детски институции" са били "транспортирани в Русия, въпреки че имат живи роднини и са били в институциите само за медицински грижи", пише още ОССЕ.

Принудителната военна служба, "е наложена на всички местни мъже на възраст между 18 и 65 години в районите под руски контрол в Донбас, както и в областите Харков, Херсонс и Суми", се казва в доклада.

Над 300 украински граждани са били използвани като жив щит и държани в плен 25 дни в мазето на училище в Буча, пишат още авторите на доклада. Украинци са били принуждавани да се бият срещу собствената си страна. Открити са и доказателства за камери за изтезания в предградието на Киев.

Документът, публикуван от ОССЕ, обхваща периода между 1 април и 25 юни. Експерти от международната институция са посетили Киев, Буча и Ирпен, където са проучили случаи на предполагаемо насилие. В Буча бяха открити над 400 мъртви тела, загинали след предполагаеми руски военни престъпления, припомня Тагесшпигел.

Има данни за изтезания, изнасилвания, убийства

Съществуват доказателства и за "няколко камери за изтезания, разделени с бетонни стени", пишат в доклада си експертите на международната организация. Дупките от куршуми в стената на една от камерите са индикация, че това са били места за извършване на екзекуции. В друга стая са били открити телата на петима мъже. "Бяха покрити с изгаряния, синини и рани", посочва документът. В друга част на Буча в мазе са били открити телата на 18 мъже, жени и деца. "На някои от тях са били отрязани ушите, на други са били избити зъбите", описват наблюдатели от организацията.

Твърденията за изнасилвания и сексуално насилие над жени и момичета от руските сили "са станали многобройни", посочва ОССЕ. Цитиран е и друг доклад на Съвета на Европа, според който 25 момичета на възраст между 14 и 24 години, които са били държани в мазе в Буча, са били групово изнасилвани. В документът, цитиран от Си Ен Ен, се казва, че девет от тях са забременели.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа