Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Остър конфликт между Холандия и Русия в СС на ООН заради MH17

30 май 2018, 07:50 часа • 4226 прочитания

Русия отхвърли призивите на членове на Съвета за сигурност (СС) на ООН да признае отговорността си за катастрофата на полет MH17 след като международно разследване заключи, че ракета на руската армия е свалила самолета над Украйна през 2014 година, предаде БГНЕС.

По време на заседание на Съвета за сигурност за Украйна, холандският министър на външните работи Стеф Блок предупреди Москва да приема резултатите от това разследване, според които малайзийският самолет е бил свален от ракета "Бук" с произход от 53-та бригада на противовъздушните сили, базирана в Курск.

"Никой не може да разговаря на езика на ултиматуми с Русия. Не можем да приемем необоснованите изводи на JIT (екипът от разследващи, воден от Холандия)", реагира руският представител в ООН Василий Небензя.

В отговор на руския дипломат холандският министър направи оценката, че аргументите му не са нищо ново и отново предупреди Русия да работи заедно с Холандия и Австралия, за да идентифицира виновниците. А украинският външен министър Павло Климкин обяви, че следващия месец страната му ще предостави на Международния съд на ООН документи, за да покаже, че Русия нарушава конвенциите за борба с тероризма.

Всичките 298 души на борда на самолет "Боинг" на "Малайзийски авиолинии" (Malaysia Airlines ), пътуващ за Куала Лумпул от Амстердам, загинаха, след като машината беше свалена от ракета над Украйна в територия, контролирана от сепаратистите.

Междувременно Русия предложи на Съвета за сигурност на ООН да приеме заявление в подкрепа на Минските договорености за урегулиране на конфликта в източната част на Украйна. Според постоянният представител на Москва в ООН Василий Небензя Русия е заинтересована от прекратяването на кръвопролитията в Донбас повече от всички. Предложението е да се демонстрира отново пълна подкрепа на резолюция 2202 от 2015 година, определяща комплекса от мерки за изпълнение на Минските договорености като път за решаване на конфликта.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес