Освободиха Ева Кайли от ареста

3597
Освободиха Ева Кайли от ареста
Снимка: Getty Images

Гръцката евродепутатка Ева Кайли беше освободена от ареста след повече от четири месеца зад решетките, предаде Евронюз. Тя се превърна в най-разпознаваемото лице на корупционния скандал, обхванал Европейския парламент. Сега депутатката ще бъде поставена под домашен арест, потвърди адвокатът ѝ Свен Мери.

"Няма да давам повече коментари, освен факта, че това е логично решение, което отне твърде много време да бъде взето", каза Мери в кратко изявление. Информацията е потвърдена и от белгийската федерална прокуратура. Решението е изненадващо, тъй като беше обявено ден преди планираното явяване пред съдия утре сутринта.

След "Катаргейт": Европарламентът налага забрана, свързана с лобирането

На бившите депутати от ЕС ще им бъде забранено да лобират в Европейския парламент в продължение на 6 месеца след напускането на институ...

Гръцката депутатка беше арестувана на 9 декември и депутатският ѝ имунитет беше незабавно свален. След това 44-годишната депутатка беше обвинена в участие в престъпна организация, корупция и пране на пари, а по-късно беше преместена в затвора "Харен", разположен в покрайнините на Брюксел, като част от предварителното ѝ задържане.

Корупционни скандали: може ли ЕП да изчисти имиджа си?

Арестът ѝ предизвика шокова вълна в Брюксел и извади наяве разследването на схема "пари в брой срещу облаги", включваща "големи" парични суми и "значителни" подаръци, за които се твърди, че са изплатени от Катар и Мароко, за да се окаже влияние върху формирането на европейската политика. И двете държави отричат да са извършили каквото и да било нарушение. Белгийската полиция иззе над 1,5 млн. евро в брой при десетки претърсвания на жилища и офиси.

Вследствие на скандала Кайли беше отстранена от поста си на един от заместник-председателите на Европейския парламент и членството ѝ в партията беше временно прекратено. Това беше драматичен обрат на събитията за депутат, който дотогава беше смятан за изгряваща звезда.

Евродепутатите избраха кой да наследи Ева Кайли като зам.-председател

Марк Ангел от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) беше избран за зам.-председател на Европейския парламент днес...

Кайли е едно от петте лица, арестувани и обвинени в престъпление от белгийските власти, заедно с Франческо Джорджи, бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, директора на НПО Николо Фига-Таламанка и белгийския евродепутат Марк Тарабела. Четиримата мъже вече са освободени от ареста, а Кайли стана последният обвиняем, който получи условно освобождаване.

Схеми, злодеи и чували с пари: политическият трилър около Ева Кайли тепърва започва

Екипът на нейната защита, съставен от белгийския адвокат Свен Мери и гръцкия адвокат Михалис Димитракопулос, категорично оспорва продължаването на лишаването от свобода на Кайли и настоява за нейното освобождаване. "Ева Кайли излиза от ареста с високо вдигната глава и достойнство. Тя не се е признала за престъпления, които не е извършила", заяви Димитракопулос. "Тя ще се бори за своята невинност докрай", допълни той, цитиран от БГНЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа