От Страсбург европейските депутати обсъждат Brexit и миграцията

1565
От Страсбург европейските депутати обсъждат Brexit и миграцията
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Началото на годината за Европейския парламент започва с два акцента - излизането на Великобритания от Европейския съюз и предизвикателствата пред миграционната политика в Общността в контекста на хуманитарната криза в Средиземноморието и Африка​, предаде репортер на Actualno.com от Страсбург.​

Днес евродепутатите ще направят оценка на резултатите от Срещата на върха от 13 - 14 декември 2018 г., след което фокусът изцяло пада върху темата "Миграция" и реформата в политиките относно предоставянето на убежище в страните членки.

Парламентът ще дискутира и приоритетите на започващото Румънско председателство на Съвета на ЕС с министър-председателя Виорика Дънчила. Това ще се случи след сутрешния дебат с австрийския канцлер Себастиан Курц, по време на който ще бъде дадена оценка на австрийските постижения в управлението на Съвета на ЕС.

ЕС забрани пластмасите за еднократна употреба

Страните от ЕС и Европейският парламент в сряда се споразумяха за забрана на пластмасите за еднократна употреба, включително чинии, при...

В сряда (16 януари) EП дава ход на темата "Brexit". Дебатът идва ден след ключовото гласуване в Камарата на общините в британския парламент.

Без закони няма пари

Евродепутатите ще обсъдят и гласуват също така правила за замразяването на плащания на ЕС към държави членки, които се намесват в съдилищата или не се борят с измамите и корупцията.

В случай че Европейската комисията установи, че съществува „широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава“ в страна членка, което пречи на управлението на средства от ЕС, тя може да препоръча мерки, вариращи от намаляване на авансовото финансиране до прекъсване на плащания от бюджета на ЕС. Парламентът и министрите на ЕС трябва да одобрят съответното решение.

​Евродепутатите от Комисията по граждански свободи добавиха разпоредби, според които страни, засегнати от искове във връзка с принципите на правовата държава, могат да изгубят правото да управляват сами фондовете, които са им разпределени. Те също така настояват за ускорена процедура за отпускане на фондове в подкрепа на демократичния диалог в държавите членки, в които основополагащите ценности на ЕС са изложени на риск.

ЕП подкрепи призив за влизането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент одобри резолюция, с която подкрепя България и Румъния да бъдат приети в Шенген, предадоха световните агенции.&nb...

Акцент и върху пестицидите

В сряда депутатите отварят темата и за пестицидите, които се използват в страните от Общността. Ще бъдат гласувани планове за засилване на доверието в процедурата на ЕС по одобряване на пестициди, като целта е тя да стане по-прозрачна и отговорна.

И още

Дискусия с испанския премиер Педро Санчес за бъдещето на Европа, създаването на нови работни места и инвестиции, както и отбелязване на 20 години от въвеждането на еврото са също част от темите в пленарната сесия на Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа