Отиде си последният оцелял войник от освободителите на Аушвиц

3883
Отиде си последният оцелял войник от освободителите на Аушвиц
Снимка: iStock/Guliver

Давид Душман, последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия лагер на смъртта Аушвиц през 1945 г., почина на 98-годишна възраст, съобщи АФП.

Душман, войник на Червената армия, който по-късно стана международен фехтовач, почина в събота, се казва в изявление на Международния олимпийски комитет.

Какво преживях в Аушвиц? Записките на 14-годишната Шайнди

Пролетта на 1944 г. 14-годишната Шайнди от Унгария е депортирана в концлагера Аушвиц. Почти цялото ѝ семейство е избито. С риск за живо...

На 27 януари 1945 г. той използва своя съветски танк Т-34 за преминаване през електрическата ограда на Аушвиц в окупираната от нацистите Полша, помагайки за освобождаването на затворниците в лагера на смъртта. "Почти нищо не знаехме за Аушвиц", каза той, разказвайки този ден в интервю през 2015 г. за немски вестник.

Но той видял „скелети навсякъде“. "Те залитнаха от казармата, седнаха и легнаха сред мъртвите. Ужасно. Хвърлихме им всичките си консерви и веднага продължихме да ловим фашистите", каза той. Едва след края на войната той научава за мащабите на жестокостите в лагера. 

Шарлот Ноблох, президент на еврейската общност в Мюнхен и Горна Бавария, заяви, че смъртта на Душман е "особено болезнена". "Душман е бил на фронта, когато нацистката машина за убийства беше разбита през 1945 г .; като "Героят на Аушвиц "той беше един от освободителите на концлагера и спаси безброй животи", каза тя в изявление. "Днес той беше един от последните, който успя да разкаже това събитие от собствения си опит", добави тя, описвайки Душман като "смел, честен и искрен човек".

От шестте милиона евреи, убити през Холокоста, повече от един милион са убити в Аушвиц-Биркенау, който нацистка Германия създава в окупирана Полша през 1940 г. Там загиват и над 100 000 други, включително нееврейски поляци, роми, съветски военнопленници и хомосексуалисти.

Намери се кой да пробва да открадне реликва от Аушвиц

Американец се опитал да открадне част от релсите в концентрационния лагер Аушвиц, предаде БГНЕС, позовавайки се на Deutsche Welle. 37-...

Душман е един от 69 войници от неговата дивизия, които са оцелели от войната, но е претърпял сериозни наранявания. Въпреки това той успя да стане най-добрият фехтовач в Съветския съюз и по-късно един от най-големите треньори по фехтовка в света, казаха от МОК.

Душман е бил треньор на женския отбор по фехтовка на Съветския съюз от 1952 до 1988 г. и на тази позиция той също е бил свидетел на клането на 11 членове на израелския отбор на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. от от радикалната палестинска организация „Черният септември”.

Шефът на МОК Томас Бах изрази тъга по повод смъртта на Душман. "Когато се срещнахме през 1970 г., той веднага ми предложи приятелство и съвет, въпреки личния опит на г-н Душман с Втората световна война и Аушвиц, и той беше човек от еврейски произход“, каза Бах, който е германец. "Това беше толкова дълбок човешки жест, че никога няма да го забравя", добави президентът на МОК.

Душман е живял в Австрия няколко години през 90-те години, преди да се премести през 1996 г. в Мюнхен, където германските медии твърдят, че е починал. Преди четири години той все още ходеше почти всеки ден в своя клуб по фехтовка, за да дава уроци, казаха от МОК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа