Папа Франциск прие държавния секретар Блинкен

1633
Папа Франциск прие държавния секретар Блинкен
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск се срещна в понеделник с американския държавен секретар Антъни Блинкен в първи контакт на понтифика с новата администрация на президента Джо Байдън, предаде АФП.

Намиращият се на обиколка в Европа Блинкен имаше частна аудиенция при папата, който е аржентинец, след среща с висши служители на Ватикана, включително архиепископ Пол Галахър, който се занимава с външните отношения.

Президентът подари на папата триптих от Тревненската школа

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана, предава БНР. Държавният глава по...

Гид даде описание на всяка фреска, пред която Блинкен спря, възхищавайки се, докато преминаваха през Сикстинската капела.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че 40-минутната среща с папата е протекла в „приятелска атмосфера“, като добави, че понтификът припомнил пътуването си през 2015 г. в САЩ и изразил „своята привързаност и внимание към хората в Съединените щати“. Пътуването на Блинкен идва на фона на разделението в рамките на Католическата църква в САЩ относно позициите на Байдън, благочестив католик, който редовно присъства на литургия.

Байдън казва, че лично се противопоставя на абортите, но подобно на по-голямата част от неговата Демократическа партия подкрепя правото на избор на аборт, гарантирано в решение на Върховния съд от 1973 г., което продължава да носи дълбоко разделение в американската политика.

По-рано този месец американските епископи се съгласиха да изготвят изявление, което потенциално би могло да откаже свещеното причастие - един от най-свещените ритуали в църквата - на всеки американски лидер, който подкрепя правата на абортите.

Папа Франциск отправи пожелание към целия български народ

Папа Франциск отправи пожелание към българския народ за здраве, благополучие и единение, предаде специалният пратеник на БГНЕС във Вати...

Преди това папата е разговарял по телефона с Байдън и споделя някои от приоритетите на новата администрация, включително засилване на борбата срещу изменението на климата и проявяване на повече състрадание към бежанците.

Франциск, който е и първи папа йезуит, и първи понтифик от Америка, имаше грапави отношения с Доналд Тръмп въпреки противопоставянето на аборта от страна на предишния президент.

Светият отец разкритикува стремежа на Тръмп да запечата Мексико със стена. Миналата година той отказа да се срещне с предшественика на Блинкен , Майк Помпео, загрижен да бъде видян като подкрепящ малко преди президентските избори в САЩ, въпреки че по-рано се е срещал с тогавашния шеф на Държавния департамент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа