Пет европейски държави започват борба за еднакви храни в цяла Европа

2983
Пет европейски държави започват борба за еднакви храни в цяла Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Източна Европа подема инициатива за въвеждане на еднакви стандарти за качеството на хранителните стоки навсякъде в Европейския съюз. Основен двигател на инициативата са Чехия и Словакия, но България, Хърватия и Естония също влизат в групата на държавите, които не искат големите хранителни компании и супермаркетите да продават по-нискокачествени стоки в бившите комунистически държави, твърди Politico, цитирано от в. "Сега".

Инициативата стана факт, след като през последните години имаше няколко изследвания на хранителни продукти и напитки в източноевропейски и западноевропейски държави. Изследваните продукти изглеждат напълно еднакви на пръв поглед, но лабораторни резултати показват разлика в качеството. Например учени от Химико-технологичния университет в Прага са изследвали през 2015 г. съставките в популярна газирана напитка, която се продава в супермаркетите в Чехия и Германия. В еднолитровата бутилка, купена от германски магазин, е установено, че захарта е единственият използван подсладител. В съдържанието на същата напитка, отново в бутилка от 1 литър, но от чешки магазин, подсладителите са фруктоза, глюкозен сироп, аспартам и ацесулфам. Цената на напитката, закупена в Чехия, е малко по-висока от тази в германския супермаркет.

В Румъния приеха закон да има задължителна продажба на румънски храни

Долната камера на румънския парламент прие закон, с който хранителните магазини и вериги се задължават да продават поне 51 на сто от пр...

Доставчиците смятат, че могат да пробутват нискокачествените стоки на потребителите в Централна и Източна Европа четвърт век след падането на Берлинската стена, коментират правозащитници, цитирани от Politico. От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои продукти се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС.

"Не казваме, че компаниите не могат да произвеждат продуктите спрямо вкусовете на потребителите. Става въпрос за различното качество на основните съставки. Това е неприемливо", категорична е чешката евродепутатка Олга Шехналова.

Хранителните компании могат да бъдат задължени да продават стоки с еднакво качество във всичките 28 страни от ЕС чрез промяна на еврозаконодателството в тази сфера. Словашкото председателство на ЕС повдигна въпроса, но до края му остават само два месеца - крайно недостатъчен срок за предприемането на каквито и да било мерки. От Брюксел отказват коментар дали се водят дискусии по въпроса, но подчертават, че сега действащите правила изискват да бъдат описани всички съставки в хранителните стоки. "Компаниите могат да продават стоки, които съответстват на законовите изисквания в ЕС и не подвеждат потребителите за основните им характеристики. Няма разпоредба, забраняваща да се предлагат стоки на даден местен пазар, съобразени с вкуса, предпочитанията или покупателната способност на потребителите", казва еврочиновник, цитиран от Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com