План на ЕС: Възстановяването на Украйна ще отнеме минимум 100 млрд. евро и 10 години

3042
План на ЕС: Възстановяването на Украйна ще отнеме минимум 100 млрд. евро и 10 години
Снимка: Getty Images

Украйна може да получи заеми, грантове и евентуално приходите от конфискувани имоти на руски олигарси, за да се справи с милиардите евро разходи за възстановяване след войната, започната от Кремъл на 24 февруари. Това гласи изтекъл план на ЕС за реконструкцията на страната, публикуван от британския The Guardian.

Медията се е сдобила с чернова от документа, изготвен от Европейската комисия. Очаква се официалният план да бъде публикуван от ЕК в сряда. Местата, където трябва да бъдат поставени конкретни цифри, са оставени празни, тъй като по тях предстоят допълнителни дискусии на най-високо ниво в Брюксел.

Киев: Украинската електроенергия може да замени 17% от руския газ за ЕС

Украинската електроенергия е в състояние да замени около 17% от руския газ, изнасян за Европейския съюз. Това съобщиха от пресслужбата ...

Засега е ясно само, че финансовите нужди на Киев ще бъдат значителни и реконструкцията ще отнеме повече от 10 години. Оценката на експертите от ЕС е, че само щетите по инфраструктурата в Украйна може да изискват над 100 милиарда евро.

В плана пише още, че украинското правителство ще трябва да изтегли заеми за възстановяването си. Безвъзмездни помощи от държавите членки на ЕС ще осигурят още един транш от средствата, необходими за реконструкция на разрушените домове, училища, пътища, железопътни линии, летища и мостове.

ЕС предлага да се направи оценка на възможността за използване на активи, конфискувани от санкционирани руснаци и беларуси. Такова предложение вече направи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано през май. "Абсолютно съм убеден, че е изключително важно не само да се замразят активите, но и да се конфискуват, за да бъдат предоставени за възстановяването на страната", заяви той пред украинската информационна агенция "Интерфакс".

Законодатели в САЩ и Обединеното кралство също предложиха да се конфискува руска собственост, а средствата да се насочат към Украйна и в помощ на бежанците.

Според изтеклия доклад - официални лица от Брюксел са призовали ЕС „да вземе заеми като блок на международните капиталови пазари, за да финансира кредитирането на Киев“. Ако това стане факт, за втори път ЕС ще изтегли заем като блок, а не на ниво отделни държави членки – след като през 2020 г. финансира Плана за възстановяване от Covid на стойност 750 млрд. евро.

Корумпирани олигарси в Украйна гледат към Запада, за да възстановят репутацията си

Някои хитри украински олигарси, които проправиха пътя за войната на Русия в Украйна, искат да бъдат разглеждани като хора, които са от ...

За Украйна е предвиден и микс от грантове и евтини заеми, с които страните от ЕС или държави извън съюза могат да допринесат през специалната програма за реконструкция.

В документа на ЕС се посочва, че Украйна ще се нуждае от "значителна краткосрочна финансова помощ", за да поддържа основните услуги, да предостави хуманитарна помощ и да ремонтира ключовата инфраструктура. За да отговори на тези спешни нужди, Европейската комисия предлага заеми с ниски лихвени проценти и дългосрочни срокове за погасяване.

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън предложи програма за помощ на Украйна на стойност 33 млрд. долара, която включва над 20 млрд. долара военни разходи. Междувременно Сенатът прокара на първо гласуване 40 млрд. допълнителна подкрепа – предстоят вероятно още два вота за окончателното приемане.

От началото на руската инвазия ЕС е предоставил 4,1 млрд. евро под формата на спешни заеми и хуманитарна помощ и се е съгласил да финансира оръжия и друга несмъртоносна военна помощ на стойност 1,5 млрд. евро. Това не включва средствата, които са предоставили отделните държави членки на ЕС.

Според документа - планът на ЕС за възстановяване ще се ръководи съвместно от Брюксел и Киев. Въпреки че в него не се споменават изрично надеждите на Украйна да се присъедини към ЕС, документът ще има за цел да приведе претендентката за членство в съответствие със стандартите на блока. В това число влизат върховенството на закона, борбата с корупцията, енергетиката и климатът, пише The Guardian.

WSJ: Гутериш предлага смекчаване на руските санкции срещу деблокиране на украинското зърно

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил да се облекчат санкциите срещу Русия, ако тя отвори за Украйна износа на зърно....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа