Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подигравка от Русия за българската военна помощ за Украйна

09 декември 2023, 08:21 часа • 23883 прочитания

България иска "да отбие номера" с новата си военна помощ за Украйна. Такава позиция изрази популярният руски военен телеграм канал "Рибар", основан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Самият Звинчук беше доста активен вчера вечерта в "Рибар", като публикува коментари и обзори не само за войната в Украйна, но и за други горещи точки по света, включително в Африка.

Защо руснаците смятат така за българската военна помощ за Украйна?

Предвид двата пакета помощ - за БТР-ите и този със зенитно-ракетни комплекси, "Рибар" обръща внимание на следното: "Любопитно е, че България възнамерява да обучава и до четири украински роти с общ брой 160 души годишно. Толкова мизерният брой може да се обясни само с желанието на българите да се отчитат "показно", избягвайки по-голямо участие в пряката подготовка на личния състав от Въоръжените сили на Украйна".

Още: Проучване: Западната помощ за Украйна достигна най-ниското си ниво от януари 2022 г.

Освен това, руският военен телеграм канал пише за ракетните комплекси, че са "дефектни" и ги идентифицира като С-300 и "Оса", макар че в пакета изрично са включени и "наднормативни" комплекси ракети т.е. такива, които са работещи и нямат дефекти. Тепърва ще се прави списък с наличността и какво можем да дадем, като се очаква списъкът да бъде финализиран най-късно до февруари, 2024 година.

Що се отнася и до обявената българска помощ за F-16, "Рибар" предполага, че "най-вероятно става въпрос за осигуряване на въздушно пространство с инфраструктура за обучение", защото България още няма такива изтребители.

Още: Подкрепа за Украйна срещу затягане на граничния контрол: Белият дом търси варианти да продължи да помага на Киев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес