Решено: Изпращаме на Украйна и зенитно-ракетни комплекси

5053
Решено: Изпращаме на Украйна и зенитно-ракетни комплекси
Снимка: Getty Images

Народното събрание прие решение, според което страната ни изпраща пореден транш военна помощ за Украйна. Този път става въпрос за въоръжение, в т.ч. преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети, но вече не само непригодни, а и "наднормативни". 

Решението беше взето със 147 гласа "за" и 55 "против". Идеята бе внесена днес (07 декември) от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски, съпредседателите на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Припомняме, че на 27 септември парламентът прие помощ за Киев с дефектни ракети за зенитните комплекси C-300 и други боеприпаси, които страната ни не може да използва. Преди няколко дни беше прието и споразумение, според което България ще предостави бронетранспортьори с отпаднала необходимост за украинската армия. Президентът Румен Радев наложи вето на това решение, но по-рано днес (8 декември) то беше преодоляно

Преди гласуването на проекта на решение министърът на отбраната Тодор Тагарев защити допълнителната помощ за Киев с думите, че "става въпрос за защитата на страна, която води несправедлива война".

Той припомни, че много други държави помагат и финансово, и с оръжия на Украйна, но никоя от тези страни не е нападната от Русия. По време на изказването си министърът няколко пъти бе прекъсван от викове "оставка" и "довиждане" от проруската партия "Възраждане".

Какво изпращаме сега?

С решението се предлага България да дари на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип".

В него е записано, че министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се списъкът да бъде готов през януари или февруари. Още: Голямата заблуда за западната военна помощ за Украйна: В числа за снарядите (ВИДЕО)

И сега има списък с неизправната техника в Дирекция "Логистика" на Министерството на отбраната, но трябва да се прецени каква част от нея може да бъде дадена.

Охрана от НАТО

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за "усилване на отбранителните способности на България".

Вносителите предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника. 

Освен това се предвижда Министерството на отбраната да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com