Подкрепена от Берлускони коалиция е на път да спечели изборите в Сицилия

756
Подкрепена от Берлускони коалиция е на път да спечели изборите в Сицилия
Снимка: Getty Images/Guliver

Подкрепена от Силвио Берлускони коалиция е на път да спечели вчерашните регионални избори на италианския остров Сицилия, разглеждани като барометър за общите избори догодина.

Докато броенето на бюлетини продължава, два екзит пола, поръчани от италианската телевизия, сочат, че подкрепяният от Берлускони кандидат – Нело Мусумечи, печели и събира поне 38%, изпреварвайки Джанкарло Канчелери от популисткото движение „Пет звезди”, който ще има 35-36 на сто от гласовете.

Само 46 процента от 4,5-те милиона имащи право на глас сицилианци отидоха до урните, малко по-малко от предишен вот на съсипания от мафията остров, където разочарованието от политиците е дълбоко.

Берлускони формира десноцентристка коалиция преди изборите в Италия

Партията „Италия, напред“ на бившия министър-председател на страната Силвио Берлускони ще се коалира с крайнодясната &bdquo...

Разликата между първите двама кандидати е твърде малка, за да може да бъде обявен победител, но Джорджа Мелони – лидерка на една от малките десни партии, която е в коалиция с партията на Берлускони „Форца Италия”, каза, че „изглежда съвсем ясно, че Нино Мусумечи печели”.

Това ще бъде отстъпление за „Пет звезди”, което имаше амбиции да поеме контрол над първия регион след като миналата година спечели кметските места в Рим, Торино и няколко по-малки общини.

„Пет звезди” удвои подкрепата си в сравнение с последния кръг на регионалните избори и обяви морална победа на базата на това, че е на път да спечели повече гласове от която и да е отделна друга партия.

Фабрицио Микари – кандидатът на управляващата в Италия Демократическа партия, се очаква да събере около 20%, но това е по-малка загуба от предвижданото.

Регионалният секретар на Демократическата партия Фаусто Рачити предупреди, че вотът носи тревожни последици за левицата като цяло.

Остров Прочида – божествена красота в италиански стил

Много от гостите идват тук не само заради отличните плажове, но и за да видят древните разкопки, които се свързват с гръцката култура. ...

„Докато чакаме окончателните резултати, можем единствено да признаем ясната загуба. Надявам се , че този резултат ще даде повод за размисъл в левицата за нуждата от единство”, подчерта Рачити.

Очертава се Демократическата партия да се яви на общите избори, които трябва да се състоят в първата половина на 2018, начело с бившия премиер Матео Ренци като кандидат.

Центристът Ренци е мразен от мнозина вляво от неговата партия и в други фракции. Те го обвиняват, че е възприел десни политики, маскирани като реформи, целящи да засилят спадащата конкурентноспособност на Италия.

Ренци носи и товара от загубата на референдума през 2015 за конституционни реформи, която доведе до оставката му и замяната му със сегашния премиер Паоло Джентилони. За разлика от тях Берлускони отново е във възход и победата в Сицилия ще засили позициите на 81-годишния политик докато се готви да уточни условията на предизборния си съюз с крайно дясната Северна лига, предаде БГНЕС.

„Това бележи началото на чудесна нова глава за обединената десница”, каза Джовани Тоти – губернатор на северния регион Лигурия и ключов помощник на съживилия се Берлускони.

Италия готова да преговаря за по-голяма автономия на северните райони

Италианският премиер Паоло Джентилони заяви, че правителството е готово да започне преговори за по-голяма автономия на северните райони...

Берлускони, който четири пъти е бил премиер, беше отписан като приключил политик след серия от скандали и сърдечна операция миналата година.

В резултат на присъда за данъчна измама, той не може да заема публична длъжност, но се надява забраната да бъде отменена. Дори и да не бъде, той ще е централна фигура в изборите, които изглежда ще са твърде непредвидими.

Докато левицата се опитва да превъзмогне разделенията си, а „Пет звезди” губи мощ, съюзът между „Форца Италия” и Северната лига изглежда добре поставен, за да се превърне в най-голямата сила на изборите, които ще се проведат по нова избирателна система, облагодетелстваща коалиции.

Движение „Пет звезди” разкритикува изборната реформа като инструмент, насочен срещу него. Тази политическа сила се определя като антисистеана и затова изключи влизане в каквато и да е коалиция.

Нейният кандидат за премиер Луиджи ди Майо трябваше довечера да участва в дебат с Ренци по националната телевизия, но се отказа заради разочароващите изборни резултати в Сицилия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа