X
 
 

Покривът на "Нотр Дам" рухна. Огънят продължава

10661 5
Покривът на "Нотр Дам" рухна. Огънят продължава
Снимка: Getty Images/Guliver
Целият покрив на катедралата "Нотр Дам" в Париж се е срутил, съобщи AFP. Известната парижка забележителност се подпали по-рано тази вечер.

Говорител на катедралата заяви, че цялата дървена вътрешност на сградата гори и най-вероятно тя ще бъде унищожена изцяло, предава Bloomberg. Според цитата на американската агенция, Анфре Фино е заявил: "Всичко гори, нищо няма да остане след пожара".

В момента пожарникарите се опитват да спасят предметите на изкуството и други ценности, които се намират в катедралата.

Според репортер на Le Monde, ситуацията около мястото на инцидента изглежда апокалиптична - крайбрежната и прилежащите улици са изпълнени с хора. Някои се молят, паднали на колене, други плачат. Туристите в близките барове пият бира и мълчаливо наблюдават.

От кметството на Париж са решили да евакуират всички хора, живеещи в околните сгради - около хиляда души. Предполага се, че предстои евакуация и на туристите от близките хотели.

По данни на Le Figaro няколко дни преди пожара от покрива на катедралата са били свалени 16 статуи.  

Според пожарникари, огънят вероятно е свързан с мащабни ремонтни дейности в готическия храм от XII-ти век.

Президентът на Франция Еманюел Макрон отмени обръщението към нацията, което трябваше да направи в 21:00 българско време. Кабинетът му обяви, че Макрон се отправя към мястото на пожара.

Засега няма информация за пострадали. Обсъжда се информация за терористичен акт, но засега е само спекулативна.

В следващият час и половина (полунощ българско време) ще стане ясно дали огънят може да бъде овладян, съобщиха френските власти.  

Actualno.com

Етикети:

 • муспи 4 муспи преди 10 месеца Профил на трол?
  "Всичко гори, няма нищо да остане след пожара!" - Пускането на такава информация не пречи - продължителните възстановителни работи да се проведат изключително от Хуманитарната Световна Организация за Опазване на Велики Културни Наследства със седалище Амстердам, включваща работници на ЦРУ, МОСАД и ЦСКА. Районът ще бъде заграден със сини полицейски панели и вежливи униформени младежи ще п виж още ›› овтарят - мюсюта, движение, тук няма нищо интересно. Що се отнася до Жълтите жилетки, ще си протестират за каквото си искат.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Човечеството не е мръднало ни нота напред за защита от бедствия от огън и вода...къде им са въздушните пожарни хеликоптери и самолети...това е божие наказание на жендърска франция...ще последваг берлин мадрид лондон рим
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  западните теле.понеже се правят на католици, не могат да разберат защо се случва в париж това. Със сигурност не е ватикана, нито на някакви въображаеми араби или понеже, че сега е великден! жалко ,че им подариха статуята. те са можели да я подарят вБългария. Ние сме били франкофони от 14 век. Мюсулманите от Мароко бяха възмутени днес пред нотр дам де пари,че някой може да запали символа да РЕПУБЛИ виж още ›› КАТА
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  о много проверявате бе или нямате itспециалисти!!!Е, пак еничарите !!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  пак са тези,на които им подариха статуята на свободата.Това е толкова срамно, защото Франция е много високо. Много е срамно да видим отвъд океана да идват хора, които не знаят езици, имитират история и да правят 70 год. проблеми! защо Пловдив, Защо Болоня, 1995_1996. I am sorry_ 1929 год.Хора учете и търсете истината