Полша счита, че Путин подкопава постиженията на Горбачов и Елцин

8834
Полша счита, че Путин подкопава постиженията на Горбачов и Елцин
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на външните работи на Полша коментира думите на президента на Русия Владимир Путин за Втората световна война и обвини руските власти, че изкривяват предисторията на конфликта. Това предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

„С безпокойство и недоверие отбелязваме заявлението на представителите на властите на Руската Федерация, включително президентът Владимир Путин, за началото и хода на ВСВ, които представят изкривена картина на събитията“, твърди Външното министерство на Полша.

Путин: Мъчно ми е за СССР, няма да пипаме тялото на Ленин

По време на традиционната  годишна пресконференция руският президент Владимир Путин заяви, че съжалява, че СССР вече не съществува...

В изявление ведомството подчерта, че през 30-те години Полша се стреми да изгради нормални отношения както с Германия, така и със СССР. Според Варшава тези две държави са действали заедно в ущърб на републиката. „Думите на президента на Руската федерация подкопават съвместната работа на полски и руски експерти, както и постиженията на неговите предшественици Михаил Горбачов и Борис Елцин, които въпреки трудностите, се опитаха да намерят пътя на истината и помирението в полско-руските отношения“, се казва още в документа. 

Заявлението на Путин

На пресконференция на 19 декември руският президент Владимир Путин припомни, че Съветският съюз е последната европейска държава, подписала договор за ненападение с Германия, известен още като Пакт "Молотов-Рибентроп". Държавният глава отбеляза също, че „самата Полша участва в делбата на Чехословакия“.

Според Путин съветските войски са влезли в Полша в съответствие с тези споразумения, но „след като полското правителство загуби контрол над въоръжените си сили и върху това, което се случва на територията на Полша и самото то се намираше някъде в района на полско-румънската граница“.

Кремъл призна: Путин и Зеленски имат разногласия по много въпроси

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски са далеч от съгласие по много въпроси. Това обяви говорителят на Кре...

Държавният глава припомни събитията, предшестващи Втората световна война, във връзка с въпрос за отношението му към решението на Европейския парламент да приравни СССР с нацистка Германия. 

Пактът Молотов-Рибентроп

Actualno.com припомня, че Договорът за ненападение между СССР и Нацистка Германия е подписан в Москва на 23 август 1939 г. от председателя на Съвета на народните комисари на СССР, народния комисар по външните работи Вячеслав Молотов и германския външен министър Йоахим фон Рибентроп.

Пактът е придружен от секретен допълнителен протокол за разграничаване на съветската и германската сфера на влияние в Източна Европа в случай на териториално и политическо преустройство. Той предвижда включването на Литва и Западна Полша в сферата на интересите на Германия (с прехвърлянето на Вилнюс, по това време окупиран от Полша, на Литва), а Естония, Финландия, Бесарабия и източните райони на Полша - в сферата на интересите на СССР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа