Путин: Мъчно ми е за СССР, няма да пипаме тялото на Ленин

14374
Путин: Мъчно ми е за СССР, няма да пипаме тялото на Ленин
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на традиционната  годишна пресконференция руският президент Владимир Путин заяви, че съжалява, че СССР вече не съществува. Той обяви като най-лошите моменти от управлението си терористичните актове в Беслан и "Норд Ост". Руският президент призна още, че не е успял да реши проблема с бедността до край. По думите му дейността му ще бъде оценена от новите поколения. В началото пресконфренцията беше прекъсната от българска реч. Оказа се, че това е Атанас Стефанов от "Булпрес", който размахваше икона в знак на руско-българската дружба.  Ето и отговорите на други важни въпроси, отправени към него от журналистите. 

Вечността на президентския му пост

Журналист на РИА Новости попита руския президент за срока му на управление:

"Ще станат 20 години, откакто сте начело на страната. Не трябва ли да се разформироват част от пълномощията? Има ли конкуренция в Русия?"

Не трябва да се приема нова Конституция, убеден е Путин. "Първата глава в Конституцията е неприкосновена", допълни още той. 

"Зная за дискусиите, виждам, чувам. Разбирам логиката на тези, които предлагат. Това е свързано с разширяването на правата на парламента", каза още Владимир Путин и допълни, че това може да се направи, но внимателно. Той уточни и че може да се отмени уговорката за двата последователни мандата.

Путин напомни, че в Русия има 54 партии, 4 от тях са в ликвидация, а 12 действат на федерално ниво. "Смятам, че това напълно съответства на изискванията за политическата конкуренция.", каза още руският президент.

Добронамерен към САЩ?

Русия е заинтересована в подобряването на отношенията със САЩ. Готови сме да удължим СТАРТ-3 още утре. Но засега няма отговор на нашите предложения. Ако го няма СТАРТ-3, няма да има нищо в света, което да спре надпреварата във въоръжаването.", каза руският президент.

Той допълни, че импийчмънтът на американския президент Доналд Тръмп се основава на „измислени" твърдения, като добави, че не вярва процедурата да сложи край на мандата му.

„Все още (импийчмънтът) трябва да премине през Сената, където републиканците имат мнозинство", припомни Путин, след като Камарата на представителите на САЩ подкрепи отстраняването от власт на Тръмп.

„И едва ли е вероятно те да изтласкат от длъжност представител на собствената си партия на основания, които са абсолютно измислени", добави Путин.

Путин определи събитията в американския Конгрес като „обикновено продължение на вътрешнополитическа борба" между демократите и републиканците. Руският президент дори упрекна журналиста, който зададе въпроса, че „говори за Тръмп, сякаш е приключило" управлението му.

Държавният глава на Русия подчерта, че т. нар. украинска сага е само предлог, използван от демократите, за да бъде задействана процедурата по импийчмънт на Тръмп, след като са се провалили в опитите да убедят американците, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г.

„Демократите обвиниха Тръмп в заговор с Русия и след това се оказа, че няма нищо такова. Това не може да бъде в основата на импийчмънт. Тогава те измислиха историята с Украйна", заяви Путин.

Отношенията с Украйна

Путин сподели тревогата си от изявлението на украинския президент Владимир Зеленски относно възможността за преразглеждане на Минските споразумения.

"Киев се нуждае от пряк диалог с Донбас, а такъв няма", подчерта Путин. Според държавния глава на Русия срещата в нормандския формат през април ще бъде уместна, ако има положителни промени.

Путин отговори и на въпрос за газовата война с Украйна, като припомни за дълга на Киев към Москва.

Стопанинът на Кремъл посочи, че по силата на решение на лондонски съд, Украйна дължи на Русия 3 млрд. долара, които обаче така и не е върнала.

"Отгоре на всичко тя иска от Москва да ѝ изплати същата сума – решение, което бе постановено и от Стокхолмския арбитраж".

В същото време руският лидер отбеляза, че това решение е „някаква глупост“, взето въз основа на тежката икономическа ситуация в Украйна. Това не е аргумент и показва, че решението е политическо, подчерта още държавният глава на Русия.

При това той увери, че Москва е готова да доставя газ в Украйна с отстъпка.

Парижкото споразумение 

Първият въпрос, на който държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отговори на 15-ата голяма пресконференция, бе за промените в климата и Парижкото споразумение.

Песков: Русия ще завърши "Северен поток-2" въпреки санкциите на САЩ

Русия очаква да завърши строителството на главния газопровод "Северен поток-2" под Балтийско море, въпреки одобрените санкции от Сената...

„Никой не знае причините за климатичните промени. Лек наклон на оста може да причини драматични последици. Невъзможно е да се изчисли как съвременното човечество влияе на климата, но не бива и да не се прави нищо“, подчерта Владимир Путин в ефира на двете големи агенции РИА Новости и ТАСС.

Руският президент припомни, че по данни на ООН САЩ заемат първото място по емисии, след това - Китай, страните от ЕС. Русия е на четвърто място. Темпът на растеж на температурата в страната е два и половина пъти по-висок от средния за света, допълни Путин, обръщайки внимание, че държавата се разпростира на няколко ширини. "Ако ледът в мразовите ѝ части започне да се топи, последствията ще бъдат много сериозни", отбелязва още стопанинът на Кремъл.

Домашното насилие в Русия

В отговор на въпрос дали неприемането на закона за домашното насилие няма да е последният пирон в ковчега на демографската политика Путин заяви:"Аз съм срещу всякакъв вид насилие. Това е признак за много ниско ниво на култура." Президентът допълни, че в момента руското законодателство има мерки срещу актовете на насилие. Журналистът уточни, че 70% от руснаците са "за" приемането на Закон за домашното насилие, на което руският президент отговори:

"Аз не разбирам тези 70% за Закона ли са или срещу насилието. Законопроектът за домашното насилие трябва да се обсъди спокойно в обществото, а след това да се вземе окончателно решение."

Отстраняването на руските спортисти

Русия разшири санкциите срещу Украйна

Премиерът Дмитрий Медведев разшири списъка с украинските граждани, по отношение на които се въвеждат специални икономически мерки. Съот...

Путин определи отстраняването на руските спортисти, като "несправедливо" и допълни, че руснаците се наказват втори път за едно и също нещо. По думите му повечето спортисти са чисти, а се наказват всички"

"Момичетата във фигурното пързаляне се състезават съвсем млади, още като деца, какво отношение към допинга имат? Никакво, те скачат, правят по четири оборота, което никой в женското пързаляне не прави. Ето може да се изчистят и да ги махнат от леда във фигурното пързаляне. Може ли? Защо? Това от полза ли ще е за развитието на световния спорт? Мисля, че не.".

Тялото на Ленин и СССР

В отговор на въпрос на журналист от в. Коммерсант дали ще бъде изнесено тялото на Ленин, за да се погребе Владимир Путин отговори:

"Според мен това не трябва да се пипа. Във всеки случай, до тогава, докато има, а у нас има много хора, които свързват с това собствения си живот, своята съдба, постиженията на съветските години." Според Путин не трябва да се задълбава в темата, а да се върви напред и да се "развива активно."

Случаят "Иван Голунов"

Путин и Ердоган обсъдиха Либия и Сирия в телефонен разговор

Турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин проведоха телефонен разговор за ситуацията в Либия, съобщава &bdqu...

Делото на Иван Голунов е засекретено, заяви руския президент и допълни, че от работа са отстранени петима души. Те са уволнени и срещу тях са образувани наказателни дела. 

"Чистки се правеха през 1937 година", припомни още руският президент и призна, че системата трябва да се усъвършенства, но като цяло системата за безопасност работи добре. Думите му са в отговор на въпрос на журналист защо до момента не е ясно кои са виновните за незаконното задържане на Голунов и дали не е дошло време за разчистване в силовите органи.  

Историята на годишната пресконференция

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Путин винаги се подготвя предварително за срещата с представителите на медиите. И този път президентът на Русия няколко дни преди събитието е разговарял с министри, вицепремиери, ръководители на федерални агенции – с цел да се осведоми за социално-икономическата ситуация в страната.

Журналистите са подготвили въпроси на различни социални и политически теми. Също така му донесоха подаръци, сред които ботуши, мармот и духов инструмент от брезова кора. Много представители на медиите са с плакати, които накратко описват темата на техния въпрос.

Първата среща на Путин с репортери се състоя през 2001 г. Тя стана най-късата - 1 час 35 минути. Пресконференцията през 2008 г. беше най-дълга - 4 часа 40 минути . От 2004 г. всяка пресконференция продължава поне три часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа