"Полша се завърна": Брюксел приветства резултатите от изборите в страната

2801
"Полша се завърна": Брюксел приветства резултатите от изборите в страната
Снимка: Donald Tusk/Twitter

След години на напрежение, свързано с възприеманото от Варшава отстъпление от демокрацията, днес Брюксел приветства очевидната победа на проевропейската опозиция в Полша на изборите през уикенда.

"Полша се завърна", заяви в Страсбург Манфред Вебер, ръководител на Европейската народна партия, най-голямата група в Европейския парламент, цитиран от АФП.

Аплодисментите, които последваха, се отразиха на облекчението в другите институции на ЕС, които обмислят промяна в политическата посока на шестата по големина икономика на блока. Далеч от националистическите/популистки линии, поддържани от отиващото си правителство, което открито се противопостави на Брюксел по редица въпроси.

Още: Изборите в Полша: Управляващата партия води, но не събира достатъчно за самостоятелно управление

Докато в Полша продължава преброяването на гласовете, Европейската комисия избра по-предпазлив тон в съответствие с ролята си на изпълнителен орган на блока. При преброени над 80% от гласовете националистическата партия "Право и справедливост" (PiS) е водещата партия след изборите, но без мнозинство - с 37%.

Опозиционните партии с Доналд Туск - бивш председател на Европейския съвет - като водеща фигура, бяха смятани за вероятни победители, събирайки общо 52%. Промяната, която назрява, е драстично променени отношения между Варшава и Брюксел, които се бяха сблъскали с полското правителство, откакто PiS дойде на власт през 2015 г.

В продължение на осем години Полша беше един от основните саботьори на усилията на ЕС да промени политиката на блока в областта на миграцията и убежището, като се опитваше да разпредели около себе си отговорностите за приемане на кандидати за убежище или да допринесе за приемането им, за да се намали натискът върху т.нар. страни от предната линия на ЕС. Тя също така остро оспорваше усилията на Брюксел да гарантира спазването на европейските стандарти за върховенство на закона при управлението на демокрацията, особено що се отнася до независимостта на съдиите.

Преди две години отиващият си министър-председател на Полша Матеуш Моравецки хвърли ръкавицата, като обяви правото на ЕС, което трябва да има предимство пред всяко национално законодателство, за "несъвместимо" с полската конституция, предава БГНЕС.

Още: Огромен митинг на опозицията в Полша, съобщава се за милион демонстранти (ВИДЕО)

Някои партньори от ЕС, включително Франция, видяха в това нападение срещу Европейския съюз и това, което той представлява. В резултат на това Полша беше изправена пред Съда на Европейския съюз, където продължава съдебната битка.

Политическият анализатор Ромона Коман заяви, че макар често отделни държави да се оплакват, че интересите им са потъпкани на ниво ЕС, "полското и унгарското правителство отидоха много по-далеч, като оспориха законността и легитимността на самия Европейски съюз". "Излизането на PiS ще промени нещата", каза тя.

Лукаш Мачек, изследовател в мозъчния тръст на Института "Жак Делор" в Париж, се съгласи.

Очакваната победа с Туск начело "е добра новина за онези, които защитават европейския проект", каза той. ЕС е на път да се сдобие с "партньор, който е по-примирителен, по-позитивен и по-отворен за компромиси", прогнозира той. Но той предупреди да не се прави "черно-бяла визия" за бъдещите отношения, като заяви: "Не всичко ще се промени радикално. Ще има преход с намалена свобода на действие."

Още: Моравецки обвини Туск в политическа фантастика

Мачек обясни, че след като е управлявала осем години, PiS е изградила поддръжници и политически механизми, "чието освобождаване ще отнеме време", като даде за пример медиите и съдебната система в страната.

Това би трябвало да вдъхне предпазливост на Туск, ако той стане министър-председател, който, според редица анализатори, вероятно няма да промени всичко за една нощ.

По време на предизборната си кампания, начело на своята Гражданска коалиция, Туск обеща да подобри правото на аборт в предимно католическата страна. Той също така обеща да деблокира средствата от ЕС, замразени заради различните борби между Варшава и Брюксел, които включват оспорване на върховенството на закона и защита на малцинствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа