Полша: Въпросът с репарациите на Германия от Втората световна война не е решен

2031
Полша: Въпросът с репарациите на Германия от Втората световна война не е решен
Снимка: Pixabay

Полският президент Анджей Дуда заяви, че Германия не е успяла официално да реши въпроса с репарациите за Варшава от Втората световна война.

„След 70 години това все още е политически проблем“, каза той в интервю.

Полша ще поиска от ЕК да действа по-бързо по „Северен поток 2“

Полският премиер Беата Шидло ще поиска от Европейската комисия да действа по-бързо по отношение на правното регулиране на проекта за га...

По думите на Дуда, въпреки че Западна Германия е правила „подаръци“ и е имала „добро отношение“ към поляците по време на „трудния период на комунизма“, въпросът с репарациите остава нерешен.

„Ние наистина не получихме компенсации“, каза той.

През септември Дуда и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се съгласиха, че е необходима „спокойна дискусия“ за решаването на деликатния въпрос. В същото време по-рано същия месец влиятелната Полска католическа църква предупреди, че „лошите решения“ на десните власти в страната може да влошат отношенията с Германия, след като полският премиер заяви, че Варшава е „готова“ да поиска компенсации.

Управляващата партия „Закон и справедливост“ оспорва законността на сделката от 1953 г. за отказ от репарации за Втората световна война, посочвайки, че тя е била сключена под диктата на Съветския съюз. Партията състави комисия, която да разгледа размера на възможните компенсации, които според Варшава Германия дължи, но не определи краен срок за публикуване на заключенията.

Полша подкрепи членството на Турция в ЕС

Полският президент Анджей Дуда потвърди подкрепата на неговата страна за членството на Турция в Европейския съюз. Това стана по време...

Според полските министри на външните и вътрешните работи евентуалните репарации могат да достигнат до 1 трлн. долара (850 млрд. евро).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа