Полският премиер счита Русия за най-големия враг на страната си

3690
Полският премиер счита Русия за най-големия враг на страната си
Снимка: Pixabay

Към днешна дата Русия е най-голямата заплаха за Полша, заяви в събота министър-председателят Матеуш Моравецки в интервю за сп. "Политико".

През изданието полският премиер говори и по темата за проекта на газопровода "Северен поток 2".

Тилърсън: САЩ подкрепя Полша в позицията й против „Северен поток 2“

САЩ подкрепят Полша в позицията й против проекта за газопровода „Северен поток 2“. Това заяви държавният секретар на САЩ Ре...

"Въпреки че според Германия това не е бизнес проект, Северен поток-2 ще свързва Русия и Германия", изтъкна Моравецки и добави, че в резултат на проекта украинските газопроводи, през които руския петрол се транспортира до Западна Европа, ще станат излишни.

"И какво ще стане тогава в случай на война в Донбас, където руската армия е на територията на Украйна? Разбира се, няма как да знаем, но е по-добре да има втора и трета отбранителна линия, отколкото да остане без този вид оръжие", каза още премиерът.

Припомняме, че в събота държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън подкрепи Полша в позицията й срещу проекта за газопровода „Северен поток 2“. Той изрази опасенията си, че Русия може „да използва инструментите на енергетиката за политически цели“.

„Както Полша, САЩ също са против газопровода „Северен поток 2“. Смятаме, че той подкопава енергийната сигурност и стабилност на Европа. Освен това той дава на Русия още един инструмент по отношение на възможността да използва енергетиката за политически цени“, каза Тилърсън на пресконференция в Полша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com