Порошенко е готов да въведе военно положение

12580
Порошенко е готов да въведе военно положение
Снимка: Gettyimages

Властите в Украйна са готови да въведат военно положение на цялата територия на страната, ако се стигне до ескалация на конфликта в Донбас. Това заяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко, който участва в разширено заседания на правителството, преди да отлети за Минск, предава УНИАН.

„Аз, правителството и Върховната Рада сме готови да приемем решение за въвеждане на военно положение на цялата територия на Украйна. Аз не се съмнявам в решението, ако безотговорните действия на агресора доведат до продължаваща ескалация на конфликта”, казал Порошенко на разширено заседание на правителството.

Митов: Няма свръх заявки за визи от българите в Украйна

Няма свръх заявки за получаване на български визи, но ние трябва да кажем ясно на нашите сънародници в Украйна, че такава опция същес...

„Мога да ви уверя, че Украйна и Европейският съюз ще предложат обща позиция на срещата в Минск. Ние ще говорим в един глас и ще отстояваме ключовата позиция, а именно, че ни трябва безусловно, без каквито и да е предварителни искания, прекратяване на огъня", казва още Порошенко.

Припомняме, че ситуация в Донбас рязко се влоши през януари, след като украинските силоваци, възползвайки се от примирието, разположиха сили в югоизточната част на страната и започнаха да щурмуват позиции на опълченците, започвайки масирана операция на летището в Донецк.

От Генералния щаб на Украйна заявиха, че "украинската армия имат достатъчно сили и средства, за да нанесе окончателен удар".

В същото време началникът на Генералния щаб на Украйна Виктор Муженко, въпреки че нееднократно по-рано отправяше обвинения по адрес на Москва, призна, че подразделения на руската армия на територията на страната няма.

Американският конгрес предложи $1 млрд. военна помощ за Украйна

Законопроект, предвиждащ предоставянето на военна помощ на Украйна, включително доставката на оръжия, е подготвен в Конгреса на САЩ. ...

Една от най-горещите точки на противопоставяне между силоваците и опълченците в Донбас стана Дебалцево, в района на което в плен падна голяма група украински военни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа