Порошенко: Грешка беше да лишим руския език от статут

25354
Порошенко: Грешка беше да лишим руския език от статут
Снимка: Getty Images/Guliver

Решението на украинския парламент да лиши руския от статута на регионален език в някои области на Украйна бе погрешно. Това заявява президентът Петро Порошенко в интервю, поместено днес от френския в. "Фигаро", предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

"Винаги съм казвал и повтарям днес, че решението на Върховната рада да отнеме статута на регионален език, какъвто имаше руският, бе грешка. По време на предизборната си кампания неведнъж подчертах, че никога няма да одобря подобен закон", казва Порошенко. "Надявам се никога вече в историята на Украйна езиков или културен въпрос да не излага на опасност самото единство на нацията", изтъква украинският държавен глава.

Удължават със 72 часа примирието в Източна Украйна

Украинският президент Петро Порошенко реши да удължи със 72  часа прекратяването на огъня между украинските сили и проруските сепа...

Запитан каква стратегия ще прилага, за да върне на Украйна сепаратистки Донбас, Порошенко заявява: "Чудесно си даваме сметка, че никога не ще успеем да си върнем тези региони с военни действия. Там трябва да се борим за умовеете и сърцата на хората. Нямаме абсолютно нищо против руският да се използва като официален език". Киев има и готовност да осъществи "напреднала децентрализация", да плати с държавни средства ремонта на сградите, пострадали по време на конфликта, незабавно да започне възстановяването на инфраструктурата в източните региони и да инвестира в местната промишленост. За целта ще използваме средствата, обещани от ЕС и САЩ, посочва президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа