Последният бастион на Мариупол. Какво представлява заводът "Азовстал", щурмуван от Русия

35006
Последният бастион на Мариупол. Какво представлява заводът "Азовстал", щурмуван от Русия
Снимка: стопкадър / MNews World - Мировые Новости / YouTube

Украинските войски в Мариупол държат отбраната на стоманодобивния завод „Азовстал“, където се намират около хиляда военни и цивилни. Руската армия ежедневно бомбардира и се опитва да щурмува тази територия.

На 19 април вечерта руското отбранително министерство отново предложи на защитниците на Мариупол да се предадат и заяви, че в такъв случай животът им ще им бъде гарантиран.

През нощта на 20 април командирът на бригада на морската пехота, остатъци от която се сражава в обкръжението в Мариупол, призова лидерите на САЩ, Великобритания, Турция и Украйна да спасят бойците му и цивилните, които остават с тях на територията на завод „Азовстал“. "Това може да е последният ни апел. Може да ни останат само няколко дни или часове", казва майор Сергей Волина във видеообръщение, публикувано във Facebook.

През последните седмици руската авиация провежда интензивни бомбардировки на територията на завода, а украинските въоръжени сили и бойците от полка на националната гвардия "Азов" обявиха критична ситуация и поискаха международна помощ.

Руската служба на ВВС разказва как се е появил завод „Азовстал“ и как се превърнал в последното огнище на съпротива за защитниците на Мариупол.

Стратегическо пристанище

От първите дни на руската инвазия в Украйна руските военни и сепаратистите от самопровъзгласилата се ДНР съсредоточават основните си усилия към превземането на Мариупол. Този град с почти половин милион жители е не само важно пристанище на Азовско море, но има и важно политическо значение.

През май-юни 2014 г., по време на антитерористична операция на украинските сили срещу сепаратистите, украинската армия и доброволчески батальони успяват да си върнат града. Оттогава Мариупол със своите два металургични гиганта (заводите „Илич“ и „Азовстал“) и един машиностроителен завод („Азовмаш“) живее спокоен живот и се развива.

Още в началото на март 2022 руските войски успяват да обкръжат Мариупол от всички страни и да го блокират по море. Защитата на града се държи от силите на "Азов", 36-а бригада на морската пехота, както и от граничари, полицаи и служители на Службата за сигурност на Украйна.

Щурмувайки Мариупол, военните на Русия и привържениците на самопровъзгласилата се ДНР успяват до средата на април да изтласкат украинските сили от почти всички центрове на съпротива, включително от морското пристанище и завода „Илич“.

В същото време офанзивата води до почти пълното разрушаване на града: според украинските власти около 90% от сградите са разрушени в резултат на обстрел и бомбардировки, а около 20 хиляди цивилни са загинали.

Миналата седмица стана известно, че част от украинските морски пехотинци са успели да се измъкнат от обкръжението на завода „Илич“ в северната част на града и да се обединят в „Азовстал“ със силите на „Азов“, намиращи се на юг.

„Сега защитниците на града съвместно, сериозно укрепиха своята отбранителна зона. Като цяло отбранителната система на града нарасна и се укрепи“ – така описва тази маневра Алексий Арестович, съветник на ръководителя на офиса на президента на Украйна.

Руското отбранително министерство на свой ред съобщи, че по-голямата част от бригадата на морската пехота - около хиляда души - се е предала. Твърдеше се, че командирът на бригадата Владимир Баранюк е бил убит при излизане от обкръжението. От украинска страна това отново беше коментирано от Арестович, който призна частично предаване в плен, но заяви, че броят на украинските пленници е "много по-малък".

По такъв начин Русия съсредоточи основните си усилия върху превземането на завод „Азовстал“, който е бомбардиран ежедневно. „Те [руснаците] използват бомби със свободно падане, ракети, бункерни бомби, всички разновидности на артилерията, както наземна, така и морска, за безразборни атаки“, заяви командирът на „Азов“ Денис Прокопенко.

Какво е "Азовстал"

„Азовстал“ е металургичен гигант с почти 100-годишна история. Той заема огромна територия на левия бряг на река Калмиус. Комплексът е разположен между реката от едната страна и брега на Азовско море - от другата. Заводът разполага със собствено товарно пристанище и обширна система от подземни комуникации.

Решението за изграждане на завода е взето през 1930 г. от Президиума на Висшия съвет на народното стопанство на СССР. Благоприятното географско местоположение прави възможно използването на морски транспорт за доставка на желязна руда до завода. През 1931 г. започва строежът на първите заводски съоръжения и морското пристанище. Две години по-късно „Азовстал“ получава първата партида чугун.

През есента на 1941 г., когато фронтовата линия започва да се приближава към града, много технологични агрегати са евакуирани в Урал. Германските войски превземат Мариупол на 8 октомври 1941 г., а през септември 1943 г. преди отстъплението заводът е практически унищожен: взривени са основните обекти, по-специално коксовите батерии, доменните и мартеновите пещи.

През 1945 г. производството в завода е възобновено. Предприятието активно се развива и става един от лидерите в Европа в производството на металургични продукти. През 1996 г. „Азовстал“ става част от групата „Метинвест“, собственост на украинския бизнесмен Ринат Ахметов. Преди руската инвазия тук са работили около 10 хиляди души, сега заводът е спрян.

Общата площ на завода е около 11 квадратни километра. За сравнение това е около 25 пъти повече от площта на Ватикана. Обстрелът на завода започва в средата на март 2022 г. Представители на Русия заявяват, че на територията на „Азовстал“ може да има "биохимични лаборатории".

Генералният директор на предприятието Енвер Цкитишвили нарича това глупост. „Всички наши предприятия в Мариупол бяха законсервирани през първата седмица от инвазията на Русия в Украйна – казва той. – Химическите реактиви, които металурзите използваха в производствения процес, бяха унищожени още на 25 февруари, за което имаме всички необходими документи... В „Азовстал“ няма никакви тайни тунели с биохимични лаборатории.“

На територията на завода са решили да се укрият украински военни и стотици цивилни: още в съветско време в „Азовстал“ е създадена система от бомбоубежища.

Според Антон Геращенко, съветник на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна, такива убежища са предназначени да издържат на удари от авиационни бомби с тегло до един тон. Но по думите му руската армия планира да хвърли по завода значително по-мощни снаряди. "Убежищата са издържали удари на бомби с тегло 500 килограма и тон. Но петтонните свръхмощни бомби на руснаците просто ще пробият стоманобетонните тавани и всички тези деца и техните майки ще умрат", казва Геращенко.

Украинските морски пехотинци потвърждават, че заедно с военните на територията на завода от бомбите се крият и цивилни. „В нашите военни бункери се крият жени, деца, включително новородени. Предимно роднини на наши военни, които руснаците търсят. Без топлина, вода, храна. Нашите ранени умират всеки ден в непоносима агония, защото медикаментите, средствата за дезинфекция, възможностите за облекчаване на болката отдавна свършиха“, казва на 18 април командирът от морската пехота майор Сергей Волин.

Защитниците на Мариупол молят световните лидери, по-специално папа Франциск, да помогнат за евакуацията на жените и децата. Освен това украинските военни призовават да се даде тежко оръжие на Украйна и градът да бъде деблокиран.

Край на преговорите?

Представители на украинските власти казват, че смъртта на обкръжените военни в „Азовстал“ ще постави мирните преговори с Русия в задънена улица. „Мариупол може да бъде като десет Бородянки и искам да кажа, че унищожаването на нашите военни, нашите момчета ще сложи край на всички преговори“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за украински медии.

Той описва ситуацията в пристанищния град по следния начин: "Има хуманитарна криза, няма храна, вода, лекарства. Въпреки това момчетата се защитават." По думите му се разглеждат различни варианти за помощ.

Един от тези варианти е обмен. Задържаният депутат от Върховната рада от проруската партия „Опозиционна платформа – За живот“ и кум на Владимир Путин - Виктор Медведчук – е съгласен да бъде разменен за „защитници и жители на Мариупол“. Руската страна все още не е отговорила на това предложение.

Руското министерство на отбраната твърди, че положението на украинските военни в „Азовстал“ е "катастрофално" и им предлага да сложат оръжие в замяна на живота си.

По данни на украинските власти числеността на руските сили, щурмуващи Мариупол, десетки пъти надвишава броя на защитниците.

На 18 април вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук поиска Русия да отвори хуманитарни коридори за жени, деца и други цивилни, които се крият в „Азовстал“. „Вашият отказ да отворите тези хуманитарни коридори в бъдеще ще бъде основа за привличане на всички замесени под наказателна отговорност за военни престъпления“, заяви Верещук.

Във вторник Верещук каза, че Русия е отказала да отвори коридори за излизане на хората от обсадения град. От своя страна началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия ген.-полк. Михаил Мизинцев заяви, че коридор е бил отворен, но „към 22:00 ч. московско време на 19 април от посочения коридор никой не се е възползвал“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ДНР обяви начало на щурма срещу завода "Азовстал", където се крият стотици цивилни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа