Посолството на Беларус обвини полските власти в насилие срещу мигранти и посочи, че предоставя помощ на нуждаещи се

1005
Посолството на Беларус обвини полските власти в насилие срещу мигранти и посочи, че предоставя помощ на нуждаещи се
Снимка: Getty images

В нарушение на разпоредбите на Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г., вместо да установят конструктивно сътрудничество, полските, литовските и латвийските власти използват тактиката на насилствено депортиране на лица, задържани на тяхна територия, в Беларус.

Има неоспорими аудио и видео доказателства за множество случаи на насилие срещу тези лица, включително срещу деца и жени, пишат в прессъобщение от посолството на Беларус.

Лукашенко: ЕС бяга от отговора за 2000 мигранти на границата

В понеделник беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че Европейският съюз отказва да обсъди съдбата на 2000 мигранти, които искат...

В него са приложени и снимки и видеоматериеали, които целят да докажат тезата на властите в Беларус.

Предвид пълното бездействие на ЕС и настъпването на студеното време президентът на Беларус взе решение да се погрижи на децата и жените, като им осигури безопасни условия на територията на Беларус. Информацията за предоставяне на помощ на мигранти на беларуско-полската граница е приложена към прессъобщението.

Беларус беше и остава отговорен и надежден партньор в борбата срещу незаконната миграция и в защитата на границите, като продължава да спазва международните си задължения. Така например през януари-август 2021 г. са задържани над 600 души за нарушаване на законодателството за държавната граница, 130 чужденци са задържани за нарушаване на законодателството за правния статут. 12 канала на нелегална транзитна миграция към ЕС бяха потиснати (което е 6,5 пъти повече спрямо 2020 г.), задържани са 15 организатори и съучастници, образувани са 14 наказателни дела.

Трагедията в Беларус: "Ще чакаме, докато Германия ни приеме"

Около 30 деца са се скупчили край оградата. Дрехите им са мръсни и износени, но очите им светят от радост и възбуда: „Всеки ще по...

Беларус не крие нищо, защото не нарушава международните си задължения. Всъщност Беларус предостави на международните агенции достъпа до мигранти на границата и продължава да си сътрудничи с Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, Международната организация по миграция и Беларуското дружество на Червения кръст, за да оказва помощ на хората в уязвима ситуация.

На този фон Полша и Литва, за които се твърди, че защитават европейската сигурност, демонстрират пълна секретност от всякакъв национален мониторинг и международен ангажимент, докато и двете са въвели извънредно положение, за да оправдаят жестокото и почти нечовешко отношение към търсещите убежище.

Тази политика нарушава принципите на международното право.

Беларус е готов да работи с всички международни партньори и да остави настрана политическите различия, за да предотврати миграционната криза в нашия регион от спираловидно надолу и да спаси човешки животи.

Беларус никога не е бил източник на нестабилност. Въпреки това, поради определени обстоятелства извън нашия контрол, Беларус напоследък се сблъска с увеличаване на потока от мигранти от засегнатите от конфликт страни, насочени към към Европейския съюз. Този транзитен маршрут не е нито нещо ново, нито уникален, но със сигурност е значително по-нисък по мащаб от мигрантските потоци, пред които са изправени например Гърция и Италия.

Коментар: Кризата на полско-беларуската граница придобива геополитически измерения

Призивът на Полша за помощ към въоръжените сили на страните от НАТО за разрешаване на кризата на границата с Беларус показва преминаван...

Транзитът е бил и преди, но с общи усилия Беларус и съседните ни страни успяха да осигурят общи интереси в областта на регионалната сигурност и охраната на границите. Ситуацията се промени, когато ЕС отказа да се ангажира конструктивно с Беларус.

По-специално ЕС замрази финансирането си за проект за международна техническа помощ за изграждане на центрове за задържане на нелегални мигранти в Беларус, както е предвидено в Споразумението за реадмисия и Декларацията за партньорство за мобилност.

От април 2021 г. Беларус многократно се обръща към Европейската комисия с предложение за провеждане на консултации за сътрудничество в областта на борбата с незаконната миграция. За съжаление ЕС последователно отхвърля такъв диалог и политизира въпроса, пишат още от посолството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Много повратен момент": Разследват и охранителите на Роберт Фицо

Роберт Фицо е претърпял втора операция, състоянието му е много тежко

Протест срещу ниското заплащане: Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Това са водещите търговски партньори на най-голямата икономика в Европа

Путин: Легитимен ли е Зеленски? Договори ще подписваме само с легитимен президент на Украйна (ВИДЕА)

Испания няма да пуска в пристанищата си кораби с оръжия за Израел

Френски съд разреши на хората да просят

Защита от ATACMS за колите на шефовете, не за руските изтребители в Крим: Руско разкритие

Орбан: Фицо е между живота и смъртта, а ни е нужен здрав, за да има мир

Путин: Нямаме планове да превземаме Харков. За трагичните събития там е виновен Запада (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа